Трюфели с овесени ядки, фурми и шоколад

4
374
Добави коментар
rumi.yotceva
rumi.yotceva

Тези очарователни малки лакомства са тонизиращи, здравословни и толкова вкусни, че няма да успеете да им устоите! Съдържат само 6 съставки, забъркват се лесно и не се пекат. Единственото условие е, да имате малко търпение, докато стегнат в хладилника – около 30 минутки. Можете да ги направите с всякакви ядки, но аз предпочитам орехите. Те придават мекота на трюфела и са богати на на витамини от група В – В1, В6, В9, също и на витамин Е, който е антиоксидант. Съдържат още полезни минерали като: магнезий, фосфор, мед, желязо, цинк и йод. Добър източник са на фибри, а маслото им съдържа повече от 86% полезни, ненаситени мастни киселини. Орехите имат и доста висок процент протеини, богати на аминокиселината триптофан. Той е много важен за формирането на хормона серотонин, или така нареченият „хормон на щастието“. Орехът е любимата ми ядка. Личи си, нали?

Нужните продукти за 10-ина трюфела 7 супени лъжици овесени ядки; 7 супени лъжици счукани орехи; ½ чаена лъжичка канела; 1 прахче ванилия или шушулка; 8-9 свежи фурми; 2 супени лъжици счукани какаови зърна или парченца черен шоколад – по избор; 1-2 супени лъжици вода; Начин на приготвяне

Ако ползвате кухненския робот, първо смилате овесените ядки, после добавяте орехите, фурмите, водата и ароматите. Ако нямате кухненски робот ще трябва да смелите овесените ядки в кафемелачката, да счукате орехите, да смачкате фурмите и да омесите всичко с вилица, като добавите и лъжица вода. Получава се лепкава паста. И в двата случая, накрая добавете шоколадовия чипс или натрошените какаови зърна. Размачкайте с мокри ръце и оформете малки топки. Можете да ги оваляте в кокосови ядки, още фино смлени орехи или настърган шоколад. Метнете ги в хладилника за 20-30 минути и после им се насладете. От това количество се получават 10-12 трюфела, с големината на орех.

Правя ги често и с тях утолявам глада си за сладко, който обикновено неудържимо ме обзема в следобедните часове или вечер. Ако това се случва и на вас, пробвайте рецептата и няма да си помислите повече за “junk food“ от магазина. Взела съм я  от тук.

Коментари

comments