Руски учени откриха универсално лекарство против рак | Temaonline.bg

3
357
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

До 4 години онкоболните ще получат нова надежда с появата на универсално лекарство, което е в състояние да се бори със злокачествените тумори в последен стадии на развитие – съобщи РИА Новости.

В момента руските учени завършват доклиничните лабораторни изпитания – обяви проф. Андрей Симбирцев, заместник-директор на Държавния научно.изследователски институт за особено чисти препарати към Фезералната медико-биологическа  агенция (ФМБА).

„За съжаление не е възможно това да стане по-рано – исъществяваме сериозни изследвания“ – добави проф. Симбирцев. „Затова моята прогноза е, че онкоболните ще получат новото лекарство до 3 – 4 години“.

Той разкри, че проведените досега лабораторни експерименти с мишки и плъхове са дали отлични резултати при лечение на меланома и саркома. „Курсовото въвеждане на апарата при повечето от случаите доведе до пълно излекуване, дори в напредналите стадии. Напълно отговорно мога да кажа, че протеинът притежава необходимата за лечение на рака биологическа активност.“

Върху различните форми на рака новото лекарство ще въздейства благодарение на уникалната формула, която лежи в основата на неговото създаване.

„Нашият препарат е с работно заглавие „Протени на топлинния шок“ – по основното вещество в него – казва още Симбирцев. – Това е молекула, която се синтезира от клетките в организма в отговор на стресови въздействия. тя отдавна е известна на учените. Но първоначално те смятаха, че тя е способна само да защитата клетката от повреждане. Но впоследствие стана ясно, че тя притежава уникално свойство – помага на клетката да демонстрира своите туморни антигени в имунната система и по този начин усилма противотуморния имунен отговор“.

 

Проф. Андрей Симбирцев

––––––––––

Успехът при създаването на препарата с работно заглавие „Протеин за топлинен шок“ се дължи на разработка в рамките на космически експеримент.

„За рентгеноструктурния анализ за действието на протеина е необходимо от него да се формира свръхчист кристал, но това е невъзможно в условията на земното притегляне. Поради това опаковахме свръхчист протеин в капилярни тубички и ги изпратихме на Международната космическа станция. за шест месеца полет в околоземна орбита в условия на безтегловност се формирала идеални кристали, които бяха върнати на земята за анализ в Русия и Япония“ – разказва Симбирцев.

„Всички досегашни експерименти с „Протеин за топлинен шок“ не са показали никаква токсичност. Но ще можем да дадем окончателна оценка едва след като завършим доклиничните изследвания. А това ще отнеме поне още една година“ – добавя Симбирцев.