ТУРМАЛИН И ЕЛЕГАНТНИ БИЖУТА С ЕСТЕСТВЕН КАМЪК ЗА КРАСИВИ ЖЕНИ

13
556
Добави коментар

Структурата на турмалина включва: калий, калций, магнезий, манган, желязо, силиций, йод, флуор и други компоненти. Общо 26 микроелементи от периодичната таблица. Турмалините са едни от най-разнообразните по цветово отношение скъпоценни минерали.

Името идва от сингелезката дума „тура мали”, което означава – „камък, притеглящ пепел.“ Под това име минералът е донесен от Цейлон в Холандия.

Съставът и положението на изграждащите го елементи в структурата на турмалина определят цвета му – дву и тривалентно желязо дават зелен, жълт, червен и кафяв цвят. Яркорозовият цвят се определя от мангана. Оранжевият цвят от включения на титан. Твърдостта на турмалините е около 7 – 7,5, без цепителност.

Турмалините, подобно на магнита, привличат желязо и топла дървесна пепел и затова в древността е наричан „цейлонски магнит“.

Минералът е под формата на добре оформени призматични кристали с типично напречно сечение във формата на изпъкнал триъгълник. В повечето случаи кристалите не са големи, но може да достигнат размери до 1 метър.

Типични форми на кристалите: стълбовиден, остър, призматичен, объркано- влакнест и радиално-лъчев ( „турмалинови слънца„), скритокристални гранули и гъста маса. На стените на кристала е винаги изразена вертикална люспа. Притежава пиезо и термоелектрични свойства, т.е. ако се нагрее или разтърка кристала на турмалина в него възниква електричен заряд. В този случай единия край на кристала е положително зареден другия – отрицателно.

Много често се срещат полихромни турмалини в чийто кристал, се виждат различни части в различни цветове и оттенъци. Например: има червена сърцевина, която преминава от светло до тъмно зелено в краищата на кристала (в т. нар. „диня турмалин“). Зависимост от състава на примеси цвета на турмалина може да бъде съвсем различен. В зависимост от цвета, кристалите се разделят в разновидности.

1. Черен турмалин – наричан още шерл, шорл, скорл и др. Името произлиза от немски – „schorl„. Това е една от най-често срещаните разновидности.

 

 

2. Верделит – тъмно зелено.

 

 

 

3. Индиголит – различни отенъци на синьо.

 

 

 

4. Дравит – кафяво. Наименованието произхожда от находището Драве в Австрия.

 

 

 

5. Рубелит – розово до тъмно пурпурно-червено или червено.

 

 

 

6. Хромтурмалин – ярко зелено, съдържащ хром.

 

 

 

7. Многоцветен турмалин ( полихромен )– едни от най-красивите, с редуващи се зони от червено, розово, зелено, жълто и други.

 

 

Условия за образуването и находища:

Повечето находища турмалин, са свързани с киселинни вулканични скали и много често в гранитите, където се формира в последния стадий на охлаждане на лавата. Характерно за различните гранитни пегматити (шорл, индиго, полихромен турмалин). Намират се и в гейзери, във високотемпературни хидротермални сулфидно-кварцови жили и в районите около жилите, в околните скали.

Минералът е устойчив на атмосферни, физически и транспортни влияния, и поради това се натрупва насипно в депа заедно с хематит, корунд, циркон и кварц.

Депата на турмалин са широко разпространени и многобройни. Най-известните са в Шри Ланка, Мадагаскар, Бразилия ( Минас Жерайс, Бахия), Мозамбик (многоцветен и червен турмалин), Бирма, Ангола, Австралия, Индия, Южна Африка, Канада (Онтарио), САЩ (Калифорния , Мейн, Колорадо), Европа (O. Елба, Швейцария), Русия (Урал,Забайкалие)В Урал (Липовка, Мурзинка, Сарапулка, Шайтанка,Южаково) и разбира се в България.

Употреба:

Използва се в бижутерийния бизнес. Кристалите на турмалина са възхитителни, тънки и с остър връх, като молив, те много често се използват като елемент на бижута. Някои дизайнери създават турмалинова  дъга, където има всички цветове на спектъра.

Турмалинът се използва не само като бижутериен камък. В науката и техниката, той се използва благодарение на пиро и пиезоелектрическите си свойства.

Магически свойства:

Всички разновидности на турмалина имат едни и същи качества, като конкретните им цветове въздействат върху различни чакри. Турмалинът може да изгради и да поддържа мощен щит, който ще ви предпазва и същевременно ще ви дава усещане за сигурност. Като един от най- силните защитни камъни, той отблъсква страха и негативността и вдъхва самоувереност и разбиране.
Помага за балансиране на ендокринната система и обновява тялото и ума. Подобрява съня. Активирайки определени вибрации в ума и тялото, този кристал синхронизира фините тела и има силно защитно действие. Изважда на повърхността и отстранява страха и негативните състояния; мощен закрилник.

Турмалинът ще увеличи вашата чувствителност и разбиране и по този начин ще ви помогне да се концентрирате и вдъхновите. Тъй като отключва творческите способности, той е много полезен за художници, писатели, артисти, музиканти и всички останали творци на изкуството. Камъкът ще ви помогне да станете по-гъвкави и да не се ангажирате твърде емоционално с неприятните проблеми; освен това ще ви накара да бъдете по- обективни в намеренията си.

Турмалиновите жезли са много мощни, но и доста скъпи. Тъй като рядко се появяват на пазара, могат да достигнат цена от няколкостотин лева. Има равномерно оцветени или с преливащи цветове, и с дължина до 20 см. Енергията, провеждана чрез тях, се издига до високи вибрации.

Розовият турмалин – пазител на любовта. Той премахва болката и страха. Малиновият турмалин се смята за талисман на художниците. Зеленият абсорбира и охлажда страстите. Пъстрият турмалин – (половината зелен, половината червен) е камък на еротичните творчески импулси, запазва човека млад и силен.

Черен турмалин: Подпомага астралните пътувания, отработва информация от минали животи и съдейства за трансформацията към по-високи нива. Ще ви помогне да схванете абстрактните идеи. Отклонява всяка негативност и може да се използва като щит за отблъскване на физически и психични негативни енергии. Променя и отстранява вътрешната негативност. Може да накара вибрациите или събитията да забавят ход, за да може човек да ги прецени по- добре. Ако в естествено състояние се намира в прозрачен кварцов кристал, се нарича турмалинов кварц. Черният турмалин е камък на свръхенергията, което го определя като камък на вещиците. От древността се използва за магьосничество. Черният и червеният турмалин се смятат за извънредно енергизиращи камъни способни да тласнат притежателя си към сексуални авантюри. Всички турмалини са камъни на младостта и се вярва, че запазват у човека неговата младост. Вярва се, че също така, че подобряват менталните способности на човека.

Лечебни свойства:

Турмалините имат положителен ефект върху нервната система, нарушения на съня, ендокринната и имунната системи. Уникалния камък турмалин добре влияе на кръвоносната система, репродуктивната функция на организма. Камъкът неутрализира отрицателните емоции. От всички зелени камъни турмалинът е с  най-мощни качества на подмладяване.

От всички съществуващи на земята минерали само турмалинът носи постоянен електричен заряд, и за това, го наричат кристален магнит. При нагряване, турмалинът създава ниска честота на магнитното поле, излъчва аниони, които действат, както следва:

• усилва клетъчния метаболизъм, обмяната на веществата;
• подобряване на местните притоци на кръв;
• възстановяване на лимфната система;
• възстановяване на ендокринната и хормоналната системи;
• подобряване на храненето на органи и тъкани;
• укрепва имунитета;
• допринася за баланса на вегетативната нервна система (система за възбуждане и потискане на психиката);
• осигуряване на живителната енергия на организма;
• подобряване качеството на кръвта, стимулира кръвообращението и разреждането на кръвта, така че тя да отива към най-тънките капиляри, предавайки жизненост на тялото.
•почиства кръвоносните съдове, зарежда плазмата.
• да се прилага при болести на черния дроб
• подобрява съня
• възстановява нервите след стрес
• подобряване на тена
• повишаване ефикасността и сексуалната функция на организма
• подобряване на зрението и на паметта
• облекчава главоболие, премахва световъртеж
• премахва миризми и притежава антибактериални свойства.

В течаща вода може да се премахне излишния заряд на камъка. С цел да се зарежда – трябва малко да се подържи на слънце.
Чудодейни свойства и характеристики на турмалина:

В качеството си на натурален минерал турмалинът не дава странични ефекти. В организма на всеки човек, при правилна пропорция на положителните и отрицателните заряди протича слаб ток от 0.06 mA. Турмалиновите кристали произвеждат ток точно същата сила. Това прави възможно да се възстанови равновесието на енергията. Отрицателните йони, получени от този минерал и слаба топлинна енергия, създават естествена енергия.

Любопитно:

На изток турмалинът се е използвал в бижутерията в продължение на векове. Добивали са го случайно с други скъпоценни камъни от находища в Индия, Шри Ланка, Бирма. Известен е бил в Афганистан и други страни на Изтока, а в Европа в средата на ХVIII век турмалинът станал изключително модерен. В Русия от XVI век, особено през XVII-XVIII век турмалинът е бил използван за бижута, скъпи дрехи и предмети на църквата ,църковна утвар. В тези времена, неговите червени и розови сортове (рубелит) често се бъркали с рубини. За пример, най-големият камък който краси короната на чешки крале, която според легендата, убива онези, които я носят, без да имат право, според проучване, направено през 1998 г., не е рубин, както се е смятало преди, а рубелит – червен турмалин.

= = = = = = = = = =

Изненадай любимите хора с красив подарък за рожден ден или празник | Свети Валентин | 14 Февруари | 8 -ми Март |  Коледа | Нова година |

други предложения, може да се разгледат – ТУК.

– ОЩЕ: Зад името над ВИЛЕРЖЕ© стои артистичната натура на Велислава Каймаканова – Ножарова. Декоратор, фотограф, и дизайнер на интериори. Бижута ВИЛЕРЖЕ© се предлагат единствено във виртуалното пространство. Може да направите избора и поръчката си, като пишете на лично съобщение във фен страницата (тук), е-мейл: [email protected] или директно през он-лайн магазина на адрес: www.vilerge.com  / натискайки бутон “добави в количката”.

– Пълната информация за бижутата, може да бъде намерена – ТУК.
– Запознайте се с условията за доставка – ТУК.
– Имате още въпроси, може да ги зададете – ТУК.

ИЗНЕНАДАЙТЕ ЛЮБИМИТЕ ДАМИ С ЛУКСОЗЕН ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ОТ  СТИЛНИ  РЪЧНО-ДЕКОРИРАНИ БИЖУТА С ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ ВИЛЕРЖЕ©

ТУК