У нас мъжете все още получават повече пари за труда си от жените

1
350
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Въпреки това страната ни е на второ място в ЕС по брой жени на ръководни позиции

Мъжете в България са по-добре платени от жените. По последни данни представителите на силния пол взимат между 14 и 35% по-високи заплати от тези на жените. 

Разликата се увеличава средно до 40% при получаване на пенсия, което може да бъде определено като феминизация на бедността, твърдят от КНСБ. 

Статистиката излиза на фона на Международния ден на жената – 8 март – ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

В страната ни има цели икономически сектори, в които работят предимно жени и заплатите в тях са по-ниски. Това се отнася за сферата на социалните услуги, работещите като медицински сестри, шивачки, учителки. Финансовият сектор дори е един от тези, в които голяма част от жените заемат ниските позиции.

Тенденцията ще бъде обсъдена днес от КНСБ. Според тях е необходимо да се предприемат редица мерки за изравняване на трудовите възнаграждения при мъже и жени. 

По данни на Евростат обаче България се нарежда на едно от челните в Европа с най-висок дял на жени, заемащи мениджърски постове.

Страната ни в момента заема втора позиция по брой на жените на ръководни постове в целия Европейски съюз. Първото място е за Латвия. 

Източник: economic.bg