Ишиасът може да доведе до инвалидност

1
290
Добави коментар
eventA
eventA

Често пъти болките в гърба са симптом за претоварване, за неправилен стоеж или напрежение след травма. Понякога обаче нещата са по-дълбоки и без хората да знаят, в гръбнака им се развива процес, който може да доведе до трайни последици. Един от най-често срещаните проблеми е дископатията, а в много случаи нейното продължение е ишиасът.

Възпалението на ишиасa е един от основните проблеми с гръбнака сред пациентите в целия свят и води до сериозен процент инвалидност. Седалищния нерв е най-дългият нерв в човешкото тяло – започва от гръбначния стълб и стига до пръстите на краката. Около 80% от страдащите често изпитват общи болки и не могат реално да преценят състоянието си. В огромна част от случаите симптомите са болка, спускаща се по крака или локализирана такава в гърба, мравучкане, изтръпване или парене. Много често страдащите усещат дискомфорт в крака и смятат, че проблемът е там, а в повечето случаи ишиасът се корени в неправилно лекувана или дори недиагностицирана дископатия.

Има неинвазивна посока, по която може да се преодолее подобно оплакване. И именно дископатията трябва да се третира първа, за да не се стигне до такава симптоматика. Д-р Марк Бери, хиропрактик в Американска клиника за гръбначни заболявания в София споделя, че първата и най-важна крачка към лечението е откриването на причината за проблема. Защото дископатията не е причината – тя е следствието, до което се стига при неправилно функциониране на гръбначната система.

„Много често в подобни случаи се прибягва до хирургична намеса, но след 5-6 години проблемите се появяват отново. Този цикъл става постоянен – споделя д-р Бери – Това се получава, защото ние разглеждаме увредения диск като причина, а не като симптом. В тези случаи дискът е дехидратиран и е необходимо той да бъде захранен отново. Когато гръбнакът се размести от нормалното му положение, било то заради травма или неправилно движение и стоеж, прешлените се обезсилват.“

Понякога тези симптоми се появяват и през бременността заради голямата тежест, която тялото на жената носи. През този период по чисто физиологични причини прешлените се разместват, а самото раждане би могло да причини големи проблеми в тази насока.

За това какво лечение на ишиас се прилага в Американска клиника за гръбначни заболявания, д-р Бери разказва повече:

„Обикновено, когато диагностицираме пациент с тези проблеми, ние назначаваме индивидуална терапия, но преди това и процедури, които да рехидратират дисковете на гръбнака. Това са клетъчни терапии, които се извършват чрез уникална апаратура, която позволява пациентът да прави активни физически упражнения. Те са подготовка за втория компонент на лечението. Тогава вече чрез различни мануални процедури ние наместваме гръбнака в неговата правилна стойка, обучаваме мускулите около него как да го придържат правилно. Тази терапия продължава около 10 седмици – времето, което е необходимо за физиологична промяна на мускулите е три месеца. Отделно има и нещо, което наричаме невропластичност – това е тренировка на мозъка как да държи гръбнака в правилна позиция. Защото трябва да превъзпитаме организма си, да го научим да поддържа новото положение на гръбначната система.“

Успоредно с терапията на място, специалистите от клиниката назначават и съобразена с индивидуалното състояние на пациента домашна рехабилитационна система, която се състои от ежедневни активности. Тя позволява гръбнака да се приучва към правилно положение. Комбинирано с активните дейности, лечението дава особено добри резултати дори и при пациенти, надхвърлили 65-годишна възраст.

Мануалната терапия, при която се прилагат единствено упражнения и пациентът не приема никакви медикаменти, се доказва като един от най-ефикасните методи за лечение на подобни проблеми. Именно това е философията неинвазивното лечение, прилагано от специалистите на Американска клиника за гръбначни заболявания, което до сега е помогнало на редица страдащи от болки в гърба.