Кои цветове са топли и кои – студени?

1
315
Добави коментар
seomystic
seomystic

В този материал ще ви запознаем с теорията за топлите и студени цветове, с която не всеки е наясно, освен ако не артист и няма богат опит в съчетаването и миксирането на безбройните нюанси.

Разбира се, като запалени почитатели на красивите интериори, ние се стремим да ви дадем малко повече информация за цветната палитра, за да можете с лекота да създавате стилни комбинации в дома си.

Независимо дали използвате изтънчена венецианска мазилка или наблягате на обикновени бои за стена, то е полезно да знаете малко повече за нюансите, около вас.

Истината е, че даден цвят се нарича студен или топъл, най-вече заради преобладаващия в него друг цвят, който придава усещане за зима, лед и хлад или пък за пролетни цветове, слънчеви лъчи и топъл пясък.

Всъщност, голяма част от цветовете могат да бъдат както студени, така и топли, в зависимост от преобладаващия цвят в нюанса им. Например, ако зеленото е миксирано с жълт цвят, то определено тонът, който се получава спада към топлата гама. В случай, че към зеленото добавите малко син цвят, то най-вероятно полученият нюанс ще е студен.

Най-лесният начин да разберете кой от основните цветове е топъл и кой –студен, е като прокарате мислена линия през половината от кръглата цветна палитра.

 

Обобщеният отговор на въпроса „Кой цвят е топъл и кой – студен?“ е:

Жълтият, червеният и оранжевият цвят спадат към топлите оттенъци.

Синьото, виолетовото и зеленото са тонове, които се наричат студени.

Както вече споменахме обаче – има топли и студени нюанси на всеки един от тези цветове.

Ще ви дадем един пример за два интериора, в които фокусът определено е един цвят – жълт. Истината обаче е, че в едната стая дизайнерите са наложили топлите нюанси на слънчевия цвят, примесени с оранжево. Създадена е една уютна трапезария, с помощта на венецианската мазилка.

 

 

А, в другия пример – жълтото е по-скоро с доста отличителен оттенък на зелено, точно затова спада към хладната гама цветове и е перфектно съчетано с контрастното изискано черно.

 

 

Разбира се, няма категорични определения за всеки един цветови нюанс и това дали е топъл или не. Всичко зависи най-вече от начина, по който вие виждате огромното разнообразие около вас и усещанията, които всеки цвят събужда в настроението ви.