„Дързост и красота“ на 30 години

1
339
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Сериалът с най-много епизоди в света е на екран от 23 март 1987 г.

Има само две неща, които нямат край – Вселената и „Дързост и красота“, като за първото учените имат съмнения. Тази шега звучи все по-релевантно на фона на днешния 30-и рожден ден на „вечния“ сериал. 

На 23 март 1987 г. по американската телевизия Си Би Ес е излъчен първият епизод на „Дързост и красота“. Веднага след появяването си на екран сериалът добива широка популярност и става един от любимите и гледани сапунки в целия свят. 

До момента „Дързост и красота“ държи рекорда за най-продължителен сериал със своите 7551 серии.

В България сериалът се излъчва по БНТ от 1993 г. и добива широка популярност. Отначало сериалът върви по Ефир 2, а по-късно продължава по Канал 1, като от 2008 г. е по обновения БНТ 1, а от 2011 г. и по БНТ 2. 

Озвучаващия екип търпи промени от 1999 г., когато след единствения в страната ни открит кастинг за роли в дублаж, проведен от Редакция „Кино“ на БНТ. От юни 2012 г. сериалът се излъчва във формат 16:9 и в HD качество на картината. 

Виж още: Колко пъти ще умира Рич Форестър?

Съществува малка разлика между американските и българските епизоди на сериала. В САЩ един епизод е 19 минути, а в България – 21 минути. Разликата е в една кратка, двуминутна сцена след интрото на серията, която не се излъчва в САЩ.

В озвучаващия състав през годините са участвали Лидия Вълкова, Силвия Русинова, Весела Хаджиниколова, Красимира Казанджиева, Петър Евангелатов, Чавдар Монов, Янко Лозанов, Георги Тодоров, Иван Петков, Васил Стойчев, Тодор Николов, Стефан Стефанов, Тодор Георгиев и други.

В момента в озвучаващия състав са Анета Генова, Мина Костова, Вилма Карталска, Станислав Пищалов и Николай Пърлев.