Японски магазин продава плодове на баснословни цени | Temaonline.bg

2
331
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

МАНИЯ ЗА СЪВЪРШЕНСТВО
Японски магазин продава плодове на баснословни цени
В „Сембикия“ една ягода, например, специално отгледана под формата на гребло, се продава за средно $4395…бройката

23 Март 2017 11:32
0

принтирай

|

текст

Токийският магазин „Сембикия крие зад лъскавите си витрини необичайни съкровища, чиято стойност надхвърля десетки хиляди долари. А именно – специално култивирани плодове. От сърцевидни пъпеши, до червено грозде с размерите на пинг-понг топчета.

Но „Сембикия не е единственият, който предлага нетипичната луксозна стока. За японските фермери създаването на възможно най-специфичните, уникални и редки плодове е дългогодишна традиция, неразбрана от повечето западняци.“Плодовете се третират по различен начин в азиатската култура и особено в японското общество. Покупката и консумацията им при нас е свързана със социални и културни практики“, коментира Сойон Шим, декан на Училището по човешка екология в Университета „Уисконсин-Мадисън“ пред „Си Ен ЕН“.
И все пак няма как финансовата стойност на култивираните плодове да бъде подмината просто така.
 
Една ягода, например, специално отгледана под формата на гребло, се продава за средно $4395…бройката. Сумата, с която човек трябва да се оръси за червеното грозде с размер на пинг-понг топчета пък достига до „скромните“ $2400. А миналата година на специален търг пъпеш от сорта „Хокайдо“ е бил продаден за рекордните $27 240.Но защо японците са склонни да платят толкова висока цена за парче плод? И защо често ягодите, дините или пъпешите са по-красиво и усърдно опаковани и от най-скъпия подарък? Тайната се крие в японското убеждение, че плодовете са не просто храна, а духовни вещи, които се предоставят на боговете в домашните храмове или на стълбите на будистките храмове. Затова поднасянето на висококачествените плодове се приема като важен символ на уважението. И то не само към боговете, но и към близките, роднините, приятелите, шефовете дори на подателя.