Аеродинамичните тестове във въздушния тунел на MIRA бяха изключително успешни за SIN R1 GT

2
672
Добави коментар

След получаването на резултатите от  аеродинамични тестове във въздушния тунел на MIRA , проведен по покана на Niche Vehicle Market, искаме да споделим с почитателите на моторспорта какво постигнахме.

Тестовете започнаха с коефициент на аеродинамично съпротивление 0,5, което е доста повече от този на серийните автомобили. Това се дължи на факта, че всички аеродинамични елементи осъществяват притискаща сила към пътя, създават и т.н drag – съпротивление при движение. 

Целта на теста беше да се открие оптималното отношение между тези два параметъра – да се уравновесят притискащите сили на предната и задната ос.  

Тестовете започнаха с коефициент на аеродинамично съпротивление 0,5 и с притискаща сила 73% на предния мост и 27% – на задния. Стана ясно, че има твърде много притискане в предната част на автомобила и трябва да се преработи, за да се увеличи натоварването в задната част.  

„След няколко часова програма, при която се проведоха  различни видове експерименти и тестове с различно положение на задното крило и различни задни крила, постигнахме резултат, който е много задоволителен за нас.” сподели Росен Даскалов

Крайният резултат е намаление на коефициента на аеродинамично съпротивление на 0,43 и разпределение на притискащата сила спрямо преден и заден мост на 47% отпред и 53% отзад.

При работата с аеродинамичните устройства и намаляване на съпротивлението се печелят още 10 к.с.

Другият интересен момент по време на тестовете беше т.н smoke test, който показва движението на въздуха около и над автомобила и дава насоки къде се получават зони на притискане, къде са местата, където има завихряне и зоните с ниско налягане.

„По този начин още веднъж проверихме дали изчисленията, които сме правили,  работят в реални условия.” обясни Росен Даскалов

Той изрази благодарност на Niche Vehicle Market и MIRA за оказаното съдействие, както и намерение за съвместна работа и в бъдеще. 

« назад