Табата тренировки с Меги – сертифициран инструктор по Бодибилдинг, HIIT и TABATA

1
410
Добави коментар
colibri14
colibri14

КАК ДА ЗАПОЧНЕШ ТАБАТА ПРИ МЕГИ?
Ние ще изпълняваме ТАБАТА за любители, структурирана според възможностите на групата. Ще бъдат включени различни способи от HIIT и Crossfit, за да бъде интересен, различен и приятно ефективен час. Ще прогресирате постепенно в рамките на няколко седмици до достигане на перфектната визия на атлет – силен, издръжлив и функционален.
КАКВО Е ТАБАТА?
Табата е тренировъчен протокол и форма на високоинтензивно кардио (HIIT). За Табата протокола се твърди, че е един от най-ефективните методи за подобрение на аеробния и анаеробния капацитет, както и за изгарянето на мазнини. Основната цел поради която се използва Табата протокола е изгаряне на мазнини, но това обаче не е причината поради, която избрах този метод.
ТАБАТА е високо интензивна интервална тренировка с обща продължителност 4 минути, включваща интензивно натоварване 20 секунди, почивка 10 секунди за 8 рунда. Това я прави предпочитана от всеки, който няма време за стандартна фитнес тренировка, но иска бързи резултати и добра форма.

ИСТОРИЯ НА ТАБАТА
Табата протокола е създаден от японският учен д-р Табата през 1996 година в Японският Национален Институт за Спортна Медицина. Тестовите обекти на изследванията на д-р Табата били професионални японски състезатели по бързо пързаляне с кънки, а целта на изследванията била намирането на най-ефектвиният начин за подобряване на аеробния и анаеробния капацитет на състезателите. Основното упражнение изпозлвано в изследването било каране на велоергометър. След многобройни изследвания д-р Табата достигнал до извода че протокол включващ 20 секунди интензивно натоварване, последвано от 10 секунди почивка, повторен 8 пъти за общо 4 минути е най-ефективният метод за подобрение на аеробния и анаербния капацитет. Този протокол бил дори по ефективен от бягане в продължение на един час. Д-р Табата дори експериментирал с различна продължителност на интервалите, като 30 или 40 секунди интензивно натоварване последвани от 10 или и 20 секунди почивка, но комбинацията от 20 секунди натоварване последвано от 10 секунди почивка, повоторена 8 пъти се оказала най-ефективна.
Само една 4 минутна сесия от този протокол изгаря същото количество калории, като 60 минутен джогинг. Нещо повече ефектът върху метаболизма е толкова голям че тялото продължава да гори занчително количество калории и 24 часа след края на тренировката.
ОТ КАКВО СЕ СЪСТОИ ПРОТОКОЛЪТ
Протоколът ТАБАТА се състои от три елемента загрявка, интервална тренировка и cooldown (плавно спиране на протокола, подобно на загрявката).