„24 часа“: Новият кабинет – готов за Гергьовден

2
288
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Новоизбраното Народно събрание се очаква да бъде свикано на 19 април, а преговорите за съставяне на кабинет започват още от петък

За Гергьовден да бъде предложено ново редовно правителство от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това предвиждат плановете на победителите от извънредните парламентарни избори, пише в. „24 часа“. 

Новоизбраното Народно събрание се очаква да бъде свикано на 19 април – първата сряда след Великден, като според изданието това са намеренията както на парламентарните политически сили, така и на президента Румен Радев. 

Самият Радев вече обяви, че е готов максимално бързо да задейства процедурата по свикване на парламента и излъчване на ново редовно правителство. 

Бавенето на новото правителство не е сред приоритетите и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в Малта на среща с Европейската народна партия (ЕНП). На тази среща той би трябвало да получи съгласието на европейската десница, че може да се коалира с „Обединени патриоти“, в чийто състав е и „Атака“, която е известна със силните си проруски позиции. 

Виж още: „Файнейшъл таймс“: Борисов спечели трети мандат, но трябва да управлява с нестабилна коалиция

Редица специалисти вече отбелязаха негативния сигнал, който България ще изпрати на Европа при евентуално участие на Обединените патриоти във властта. Целта на Борисов в Малта е да убеди партньорите си от ЕНП, че подобно нещо не би навредило на проевропейската ориентация на България.

Борисов се прибира в София в четвъртък вечерта. Още за следващия ден са насрочени и първите му срещи за преговори по съставянето на бъдещото правителство, което вече носи кодовото име „Борисов 3“. Първо лидерът на ГЕРБ ще разговаря със съпартийците си, а след това щели да започнат и совалки с потенциални партньори. 

Виж още: „Ню Йорк таймс“: Българите все още виждат бъдещето си с ЕС

Очаква се обаче всичко да е неофициално до началото на следващата седмица. Междувременно Корнелия Нинова гарантира, че Борисов ще получи спокойствие да реди кабинет и да го внесе в НС. 

Любопитно предложение дойде от съпредседателя на Обединените патриоти Валери Симеонов, според когото лидерите на ГЕРБ и БСП трябва да преглътнат егото си и да съставят широко коалиционно правителство със или без патриотите. 

Все още не е ясно кой ще поеме ролята на председател на Народното събрание, след като преференциите оставиха досегашната шефка на НС Цецка Цачева извън парламента. Възможните нейни наследници са Цветан Цветанов, който в ГЕРБ е смятан за естествен избор, но пък често е ангажиран обиколки в страната и чужбина, досегашният зам.-председател на парламента Димитър Главчев, който пое председателския стол по време на президентската кампания на Цачева, както и лидерът на ВМРО и съпредседател на Обединените патриоти Красимир Каракачанов, който бе зам.-шеф на НС предния мандат и е приет добре както от ГЕРБ, така и от БСП. 

Виж още: Лидерите лаконични в изборната нощ

Така би се скрепила подкрепата от патриотите за кабинета, а и ще отпадне дилемата кой да оглави Министерството на отбраната – отдавна спряганият Каракачанов или бившият шеф на Генщаба ген. Константин Попов, който хвърли оставка след избора на Радев за президент и вече е депутат от ГЕРБ.

Източник: в. „24 часа“