Зашеметяващ розов диамант продаден за рекордните $71,2 млн. | Temaonline.bg

2
304
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Гигантският диамант „Розова звезда“ стана най-скъпо продаденият на търг скъпоценен камък, след като купувач даде за него $71,2 млн.

Камъкът, който е с впечатляващите 59,60 карата, е най-големият в своя клас по оценка на Американския институт за скъпоценни камъни и беше продаден на бижутерийната верига от Хонконг Chow Tai Fook.

Наддаването за „Розова звезда“ започна от $56 млн. и продължи около пет минути. В надпреварата за камъка участваха трима купувачи, преди победителят Chow Tai Fook да предложи най-високата цена. Председател на компанията е Хенри Чен, чието семейство се нарежда на трето място в списъка с най-богати хора в Хонконг на „Форбс“ със състояние от $17,9 млрд. 

Овалният диамант с размери 2,69 см на 2,06 см тежи 11,92 грама и е открит в Южна Африка през 1999 г., съобщават от „Сотбис“, които организират търга. В продължение на две години камъкът е полиран и изрязван, за да може за първи път да бъде представен на публиката през 2003 г. Тогава той е известен като „Щайнмец Пинк“ по името на фирмата, която го обработва.

 

Почти прозрачният скъпоценен камък сменя името си след първата си продажба четири години по-късно за неизвестна сума и на неидентифициран купувач. През 2013 г. „Розова звезда“ сменя отново собственика си, като този път е продаден за $83 млн.  От „Сотбис“ обаче бяха принудени да си върнат бижуто, след като купувачът не можа да плати сумата за него.

През последните години азиатските пазари са едни от най-дейните що се отнася до търговия със скъпоценни камъни. През 2015 г. 12,03-каратовият диамант „синята луна на Жозефин“ беше купен за тогава рекордните 48,4 млн. долара от хонконгския магнат Джоузеф Лау, който само ден по-рано похарчи $28,5 млн.  за 16,08-каратов розов диамант.

Предишният рекорд за най-скъп диамант, продаден на търг, е от май 2016 г. и принадлежи на 14,62-каратовият камък „Опенхаймер Блу“.