Бяло злато и бижута

2
429
Добави коментар
famozni
famozni

 Много често бялото злато се бърка с платината. Платината е рядък сиво-бял преходен метал. Бялото злато всъщност е сплав от злато и бял метал най-често паладий, сребро, манган или никел. Свойствата на бялото злато зависят от съдържанието на металите и тяхното съотношение. Това прави сплавите на бялото злато, подходящи за различни цели, като например за изработка на обеци и инкрустация на скъпоценни камъни.

Чистотата и на тази сплав се измерва в карати. В бижутерските среди, терминът “бялото злато” се използва широко, за описание на разнородните сплави с различен карат злато, които имат белезникав оттенък  и се използва за направата на различни златни бижута.. Някои мислят, че цветът на родиевото покритие, широко използван в златните изделия, е всъщност цвета на бялото злато. Вместо да е наистина бял, цветовия спектър на бялото злато варира от леко кафеникаво, през бледожълто до светло розово. Родиевото покритие често се използва да заличи тези нюанси.

90% злато към 10% никел е често срещано съотношение в сплавите на бяло злато. Когато се добави мед ковкостта му се увеличава. В бижутерството най-често използваните сплави са: злато-сребро-паладий и злато-мед-цинк-никел. Никелът и паладият са най-употребявани за избелване на златото. След тях се нарежда и цинкът като избелващ метал, смекчаващ червеникавия оттенък на медта.

Приблизително един на всеки осем души е получавал алергична реакция към никела. Затова някой бижутери не използват никел в бялото си злато. Добре е, преди да купите бяло злато, да попитате дали в него има никел, защото това може да предотврати появата на кожен алергичен обрив. Родиевото покритие, придава най-белия цвят на златото, но с времето се износва. Пръстен от бяло злато, например, трябва да се препокрива с родий на всеки 12 до 18 месеца, за да изглежда като нов. Местните бижутери често предлагат изгодна цена за родиевото покритие. Този постоянен разход определено трябва да се има предвид при закупуването на бижута от бяло злато.