Ритуали и поверия за Великден :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник,…

2
291
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

На прага на Великден си припомняме някои от най-любопитните народни традиции и обичаи, оцелели във времето и съхранили полъха на миналото.  Поверия и суеверия, оцелели по нашите земи от древни времена.

Дали ще ги спазвате или не, изборът е ваш. Нашата задача е да ви докоснем за момент до красотата и тайнството на отминалото време. Много от обредните ритуали, които съпровождат дните около най-светлия християнски празник, естествено са повлияни от църковните. Но голяма част от тях имат езически произход и ясно изразен религиозно-митологичен характер. И така, според поверието…

– Ако дете се роди през дните на Страстната седмица, го чака дълъг и изпълнен с щастие и късмет живот.

– Най-голяма сила има това яйце, което е снесено първо.

– Водата, с която разтваряли боите, била „мълчана“ (донесена от девици при пълно мълчание от три различни кладенеца). С нея подновявали кваса за хляб веднъж годишно – на Велики четвъртък.

– Първите червени яйца старите хора слагали в сито, постлано с нова кърпа – за да ги види слънцето и да се усмихне. Вярва се, че именно тези яйца имат силата да предпазват и лекуват.

– В миналото, докато боядисвали и изписвали яйцата, жените възпявали в любовни песни своите любими. Момите пеели за своя мечтан жених, а невестите – за своя съпруг.

– Първото боядисано яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове на семейството, като се започва от най-малкия. Яйцето се поставя пред домашния иконостас, за здраве и плодородие. След като изтече една година, на Велики четвъртък или на Велика събота, яйцето се изнася в двора, счупва се и се гадае по него. Ако е пълно, значи ще има берекет и здраве в дома, ако е празно – годината ще бъде тежка и трудна.

– Ако се подстрижеш на Велики петък, ще имаш спокойна година и ще забравиш що е то главоболие.

– Западно поверие гласи, че на Велики петък не се перат чаршафи, защото можеш да сънуваш кошмари.

– Вярва се, че размяната на великденски яйца е израз на благопожелание към ближния за здраве и късмет.

– На гост, който е посетил дома ни на Великден, трябва да се подари едно червено яйце. Старите хора вярват, че така богатството никога няма да напусне дома.

– На Великден всички се чукаме с боядисаните яйца. Вярва се, че този, чието яйце се запази читаво, ще се радва най-много на здраве и дълголетие.

– В нощта срещу Великден не бива да се вдига врява или да се спори. Според старите хора караниците и силният шум в нощта преди Възкресение Христово привличат злите сили и лошата енергия в дома.

– Вярва се, че ако минути преди настъпването на Великден отправиш молба с думите: „Моля те, Господи, изпрати ми мъж, който да ми донесе щастие и любов!“, желанието ти ще се сбъдне.

– И православни, и католици вярват, че на Великден трябва да се премениш с нови и светли дрехи. Това ще те изчисти от лошата енергия и ще ти донесе късмет и успех през цялата години.

– Ако набереш китка здравец на Великден, това ще ти донесе здраве и дълголетие. Старите хора вярват, че именно на Възкресение Христово растението притежава най-много магически сили и лекува всякакви болести.

– Пеенето и люлките са задължителен елемент от празничната обредност на Великден. Вярва се, че съдържанието на песните по време на люлеенето и танцуването имат прогонваща и предпазваща от злите духове сила.

– Съществува поверие, според което жените, които дълго време не могат да забременеят, преспят с червено яйце в пазвата си на Великден, догодина ще се радват на рожба.

– В някои краища на страната се запазват черупките от великденските яйца. Вярва се, че в тях е скрита магическа сила. Затова старите хора в някои краища на страната все още ги запазват и използват при баене против уроки. В миналото бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести. 

– Великден се празнува не три дни, както повечето от нас си мислят, а цели седем. Тези дни са известни като Светлата седмица. 

– В продължение на цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с изразите: „Христос Воскресе“ и „Воистина Воскресе“.