Премахване на стрии-всички начини

1
333
Добави коментар
btrend
btrend

13 Дек.

 

 Премахването на стриите  е задача с затруднение. Тези природни очертания върху кожата рисуват картината на нашите грешки. Често бързината, с която се втурваме да разрешаваме този проблем е именно нежеланието да прочетем, това което се опитва да ни каже нашето тяло. Разкъсванията в дермата или т.н. стрии са знак за неприятни изменения. И преди да открием най-подходящите методи за възвращане на еластичността на кожата, първо трябва да открием как да бъдат премахнати факторите водещи до образуването на стриите.

Премахване на факторите за получаването на стрии

Най-важният фактор за успеха на премахването на стриите сте самите ВИЕ. Именно от вашите усилия зависи успеха на мисията. Затова помислете върху следното:

 Заседналия начин на живот. Не достатъчните аеробни движения не дават възможност за доброто оросяване на кожата, както и за поддържането на нейната еластичност.
Тютюнопушенето. Цигареният дим намалява циркулацията на кръвта, отнемайки от хранителните вещества и витамини, като по този начин стопира регенерацията й. При това никотинът директно уврежда съединителната тъкан и влакната в кожата.
 Влошено хормоналното равновесие.
 Неподходящи дрехи. Най-добре е те да са от естествени материи.
 Резки промени на мускулна или телесна маса (вкл. и бременност,при силови тренировки и при всички останали). Нужно е предварително подготвяне на кожата с подходящи подхранващи средства. Симптом за появата на стрии може да бъде и изсушаването на кожата. Ако усещате по кожата си дразнене или сърбеж, това е знак, че трябва незабавно да вземете мерки и да овлажните кожата.
 Нездравословна диета – ориентиране на диетата към максимално приемане на необходимите минерали, витамини, протеини, въглехидрати и белтъчини.
 Недостатъчно пиене на вода – минимум на всеки килограм телесно тегло поне 30 мл. вода
Липса на ефективни мисловни и физически техники за преодоляване на стреса

Можете да прочете допълнително тук

Оценяване на степента на проблема със стриите
нови стрии
стари стрии

И след като сме подобрили като цяло състоянието на нашия живот е време да се концентрирате и върху вече появилия се проблем стриите.  Стриите са разкъсвания, малки кръвоизливи в дермата. В началото са ярки, леко розови. Вторите са бяло-сивкави и открояващи се от тенът на кожата стари стрии са по-трудно и продължително лечими. Ранно откритите стрии имат към 10% шанс да бъдат премахнати, а вече избледнелите стрии най-вероятно могат да бъда повлияни единствено от професионални средства.

Методи и средства за решаване на проблема със стриите

Ако стриите са още в ранния етап може да опитате и с домашни средства. Имайте в предвид, че само постояннството и всекидневната грижа е от съществено значение не само за предотвратяването на бъдещи стрии, но и при лечението на стриите. Подходящото подхранване с минерали и витамини на кожата, и хидратирането ще й даде възможност с времето да възвърне еластичността на засегнатото от стриии място, да започне образуването на нови клетки, и постепенно тенът на кожата да се изравни.

Домашни средства против стрии

 Алое вера – Четвърт чаена чаша гел се смесва с 10 капсули маслен разтвор на витамин Е и пет ампули витамин А.
Яйчения белтък – Специалистите съветват да се нанася тънък слой суров белтък върху стриите по 2-3 пъти на ден.
Сок от лимон – това е естествено средство за домашно лечение на стрии – действа прочистващо, подхранва и стяга деформираните от стрии зони.
 Захар – като ексфолиант: една лъжица от нея да смесите с малко бадемово масло и капки лимонов сок. Нанасяте я върху зоната със стрии с масажни движения в продължение на 10 минути, след което вземате душ.
Сок от картофи – Третирането със сок от суров картоф активира клетъчната обмяна, подобрява храненето и създава условия за интензивно протичане на регенеративни процеси. Намазва се за около 10 минути.
 Люцерна – тя е богата на калций и протеини, витамин А, витамини от В-групата, С, D, Е, К, на флавоноиди и фитоестрогени.Смесете люцерна на прах с малко бадемово масло или масло от лайка – така, че да се получи кремообразна маса. Нанесете я върху кожата със стрии и изчакайте 10-15 минути.

При използването на масла имайте предвид, че те трябва да се нанасят поне два пъти дневно и при добре изчистена с пилинг кожа.

Маслото от ший – богато на витамини А, Е, F на олеинова, стеаринова, палмитинова и линоленова киселини е едно от най-ефикаснити, като прави освен кожата по-нежна, мека и еластична, но и стимулира синтеза на колаген.
Кокосово масло – овлажнява много добре. Доброто въздействие се дължи основно на лауриновата, каприновата и каприловата кисилина.
Щраусовото масло – овлажняващо и омекотяващо. Доброто му въздействие идва от богатото му съдържание на омега 3,6,9, които са от съществено значение за разстежа и възстановяването на клетките.
 Свинска мас – В бурканче от детска храна се насипва желаното количество свинска мас и се добавя лимонова кора, парче настъргана ябълка, канела или ванилия, 1-2 капки лавандулово масло. Бурканчето се вари на водна баня десетина минути, съхранява се след това в хладилника.
 Мумио – Таблетките около 5-6 се стриват на прах и се разбъркват в детски крем заедно с лавандулово и портокалово масло. Бурканчето се затваря плътно за 8-10 часа, след което отново се разбърква кремът и продуктът е готов за употреба. Мазилото с мумио се използва след баня – прави се енергич ен, продължителен масаж. Така приготвеният крем трае не повече от три седмици.
 Хума – най-добре е при стрии да се прави хумена каша: хумата се изпича на слънце за един час, след това се натрошава в дървено хаванче и се залива с вода – да шупне и при разбъркване да стане на кашичка. С тази каша се мажат проблемните места и се изчаква, докато изсъхнат. Следва измиване само с хладка вода.
 Мехлем с кафе – към неутрален крем за тяло, по възможност обогатен с витамин Е добавете десетина ситно смлени кафени зърна. Масажирайте всеки ден кожата със стрии с този крем по 10-15 минути.

Професионални методи

 Премахване с лазер – Микроскопският анализ  доказва подобрение при дължината, дълбочината и оцветяването на стриите. Доскоро използвани методи като дермабразио и класически лазерен пилинг постепенно отстъпват пред по-нови и щадящи технологии. Причината за това е дългият възстановителен период и наличието на риск от остатъчни белези и променена пигментация. В момента актуално е т.н. фракциониране със специален апарат, при което буквално се изпаряват увредените клетки от повърхността, а чрез специфично топлинно въздействие се стимулира израстването на нови от по-дълбоките пластове на кожата. Светлината на лазера прониква през кожата фракционирано (редуване на обработен и здрав кожен участък), достига до средна и долна дерма като загрява зоните, през които преминава и стимулира ремоделирането на колагена и еластина. Ефектът е видим непосредствено след първата процедура. Идеята е да се стимулира израстването на колагенови фибри и естествено заличаване на белезите от стрии. Цената варира от 60 до 150 лв на процедура. 
Карбокситерапията – микроинжекциите със  CO2 газ са революционен пробив в областта на дерматологията. При инжектирането на CO2 газ точно под повърхността на кожата, тялото реагира като че ли има липса на кислород и в отговор увеличава притока на кръв.Повечето хора забелязват подобрение още след първата процедура, въпреки че обикновено отнема до един месец, за да може кожата да реагира адекватно на процеса. Резултатите обикновено са в диапазона: от подобрение вида на набраздяванията, намаляване на смачкания гофриран външен вид до подобряване на оцветяването на кожата. Премахването на стрии с Карбокситерапия (CO2 терапия) струва 100 лв. за една зона, 200 лв. за цяло тяло (ханш, бедра, ръце, корем). 

Микродермабразиото – представлява нехирургичен метод за подмладяване на кожата чрез механична ексфолиация на кожата, без химикали или лазер. Осъществява се чрез  малки кристали, с които се прави пилинг или чрез диамантов  апликатор.  Предимството е, че изключително щадящ, но са нужни повече процедури. Цената е около 50 лв.
Хирургическа намеса – най-сигурния, но и най-неприятен метод.
Микронидълингът – с него професионализмът навлиза в домашното лечение на кожата и в случая на стриите. Тази  микро-иглена терапия стимулира производството на колаген в кожата. Идеално средство за лекуване на стрии. Подобрява абсорбацията на кожата с над 10 пъти. Тя представлява инжекционно въвеждане на козметични продукти на вътре в епидермиса. Образуват се микро каналчета, които позволяват на частиците на козметичните продукти да стигнат до горните слоеве на дермата, където да подобрят състоянието на кожата като активират производството на еластин и колаген. Едно от средствата,  с които се  използва е  дерма ролерът. Дермаролерът представлява дръжка с въртящ се накрайник, който е покрит със стоманени микро игли, които са с еднаква дължина, която може да варира от 0,1 мм до 4 или 5 мм.  Главата на дермаролера не се сменя и той е за еднократна употреба. A иглите са само с една дължина и не могат да се регулират. Цената му започва от 100 лв нагоре.

  Дерма стикът  е  по-добрият  вариант.

ню дерма стик срещу стрии

Дермапенът или дермастик е автоматично устройство, което е под формата на писалка. В задния му край се намира адаптерът за зареждане, а в предният е апликаторът с 12 микро игли. Дермастик устройството позволява да се регулира дълбочината на проникване на иглите в кожата от 0,25 мм до 2 мм. Също така апликаторите са сменят лесно, осигуряват оптимална хигиена и може да избирате между апликатор с 12 микро игли или нано апликатор, с който да нанасяте козметичните си продукти в ежедневеието. Дермастикът работи самостоятелно, не е необходимо да упражнявате натиск върху кожата, трябва само да го държите без да натискате. Предимствата му са:

 по-лесен за употреба
 по-безболезнен
нанася по-малко нараняване на кожата, тъй като иглите влизат под прав ъгъл и възстановяването на кожата е по-бързо
по-хигиеничен – използва апликатори с 12 микро игли, те се предлагат в индивидуални, стерилни опаковки и не се нуждаят от предварително дезинфекциране. 
лесна смяна и регулиране на иглите

Можете да прочете повече за неговите предимства  тук ,  а  за цената му тук.

 Третиноин – във фармацевтикта някои изследвания показват, че може да премахне  успешно стриите до 20% . Той  е една  от  активните съставки на продукта Retin-A.
 Пилинг – Серия от химически пилинги също може да са от полза. Пилинг с трихлороцетна киселина (ТСА) може да подобри външния вид на стриите, когато се използва в подходяща концентрация (обикновено 20% TCA). Цената им варира от 50 лв до 75 лв.

        Както  видяхме по-горе в  статията  методите са разнообразни и все пак нашата кожа заслужава всички възможни инвестиции, тъй като тя  е  истинското  доказателство доколко сме съзнателни и внимателни към тялото си.

Коментари

коментари