Кармични връзки. Лунните възли и Хирон в синастрията.

2
888
Добави коментар
gabo
gabo

Кармични връзки. Лунните възли и Хирон в синастрията.

За да може един човек да стигне до дома си, то той трябва да напусне много временни обиталища.
Руми

Въпросите за кармата винаги са били вълнуващи. Но това е тема с големи последици – щекотлива. Особено отнасяйки се към въпросите, които са свързани с другите хора и нашите взаимоотношения. Най-опасното е човек да се примири с нещо, защото то е кармично. Започвам тази статия точно с опасностите, които могат да произтичат от незнанието какво е карма, кармична връзка и каква е целта на същите. Много дълго време отлагах написването на подобна статия. Но темата отново и отново ме намираше. Благодаря на дамата, която събуди позаспалата ми муза. И ме провокира да довърша започнатото. Случайности няма – доста добре сме си оплели нодални оси и планети с нея.

Кармата в отношенията не обещава, че те ще бъдат завинаги. Кармата не е гаранция за любов, близост и въобще създаване на връзки с другите хора. Когато има индикации за карма между двама души, това означава, че те имат да учат един от друг. Това са значими хора, които се появяват в живота ни, за да ни помогнат в нашата духовна еволюция. Като тази помощ е урок, който ние трябва да усвоим – участниците в тези отношения. В някои взаимоотношения уроците идват като стресиращи моменти, в други ученето се случва с лекота. Това зависи кои „кармични“ точки са засегнати и по какъв начин.

Мили приятели, бъдете отговорни към себе си и нека кармата в отношенията бъде осъзната, а не води до примирение. Много често имаме кармични отношения със своите роднини – баща, майка, дядо, баба, братя и сестри. Някои приятелства също носят своята карма. Но това са положения, в които приликите, емоциите и стечението на тези връзки са по-ясно определени. По-сложно е, когато усетим привличане, магнетизъм към хора, които могат да бъдат наши потенциални партньори. Когато са замесени кармичните точки, между хората има силен магнетизъм – за добро или лошо. Често се случва тези усещания да се бъркат с любов, защото така сме устроени – привличането да приемаме за признак на любов. Но истината е, че с тези хора, към които сме привлечени като с магнит, срещаме с цел да надградим себе си, да научим нещо ново за себе си, за света, да се отключим за събитията, които ще ни поведат по пътя, който трябва да извървим.

Нека кармата в отношенията не оставя усещане, че с тези хора ни е обещано да бъдем завинаги и задължително ще създадем любовна връзка. Чрез тях ние се учим.

 

В астрологията има различни показатели и планети, които са свързани с кармата. Но аз ще напиша малко повечко специално за Лунните възли и Хирон в синастрията.

Лунните възли в астрологията са математически изчислени точки, които са свързани с орбитата на Луната около Земята и земната орбита около Слънцето. Тези пресечни точки определят положението на Лунните възли. Те винаги се намират на 180 градуса, винаги са в опозиция. Ние не можем да видим тези точки, но те са от огромно значение за нас и посоката на живота ни. Когато има лунация – новолуние или пълнолуние, в близост до тях(до 17 градуса), същата е от огромно значение. Това са лунните и слънчеви затъмнения. Които са носители на големи и значими промени за нас, ако са засегнали важни точки и планети от хороскопа ни. Аз не обичам фатализма в астрологията. И негативното отношение към затъмненията. Да, те са значими и е много вероятно да ни извадят от зоната ни на комфорт. Но точно това е целта – да си позволим да вървим по пътя си. И ако сме избягвали това в предходни моменти, може да се почувстваме разтърсени от промените, които се случват.

Южният лунен възел носи информация за нашето минало. За онова знание, което сме натрупали, развили. За талантите и подаръците, които са ни дадени. Това е мястото, на което ни е „комфортно“, защото ни е познато.

Северният лунен възел е свързан с нашето бъдеще. Къде трябва да се развиваме, какво ново нещо трябва да научим за себе си и света около нас, какви нови таланти да усвоим, за да израстем като личност.

Често срещите с хора, с които има връзка между планети и нодални оси в синастричните(партньорски) карти, са изключително значими за нас. И ние за тях. В такива положение усещаме невероятно привличане, магнетизъм, химия. Понякога чувството е за сродност, познаване – сякаш с тези хора се познаваме от друго място, друг живот. И съвсем неволно проектираме нашите желания за близост върху такива срещи. Лунните възли са притегателни, особено ако са замесени „любовните“ планети в синастрията.

Най-силно се усещат влиянието на съвпад на лунен възел с планета. Квадратите на нодалната ос с планета също са от голямо значение. При тригон и секстил влиянието не е чак толкова силно.

Движението на лунните възли е бавно. По тази причина е твърде вероятно с хора, които са близки на нашата възраст, възлите да са в близост в партньорската карта.

Обикновено при транзит на лунен възел през наша важна планета или ос в хороскопа, срещаме значими за нас хора.

Много е важно кой от възлите е в съвпад с планети или оси в хороскопа на партньорите. Когато Южен лунен възел е в съвпад с някоя планета, имаме усещането, че този човек ни е познат, близък, сроден. Често е сякаш предопределен за нас. имаме усещането за неизживяна някога любов или връзка, която трябва да развием сега.

Когато Северен лунен възел е в съвпад с планета, тези отношения са като голям урок, който трябва да се усвои. Има какво да се научи от такива връзки. Не винаги се случва с лекота, дори може да е малко по-стресиращо положението в отношенията. Защото уроците по Северен лунен възел са в теми и сфери, които не са ни познати и трябва тепърва да развиваме. Те са новост за нас.

Когато възлите са в квадрат с планета или ос в синастричната карта, там положението е малко по-сложно. Защото има едно усещане за разпъване между минало и бъдеще. И на човек му е трудно да скъса с миналото, да продължи напред. Ситуацията е малко блокираща. Сякаш има кармичен „багаж“, който носи тежест в тези отношения и на партньорите им е трудно да продължат напред и да разплетат тези отношения.

Като цяло отношенията, в които са замесени лунните възли са много трудни за приключване. Особено ако се съпротивляваме на уроците, които трябва да усвоим един от друг. Колкото повече се вглеждаме в това как да направим този човек наш партньор, толкова повече се отдалечаваме от идеята, че тези отношения са с цел да научим, развием или приключим нещо от миналото, за да се освободим и да поемем към духовна еволюция.

Дори с хора, които считаме за наши неприятели и врагове, може да имаме синстрични връзки между лунните възли и планети. Защото тези трудни отношения също носят своите уроци.

Когато има съвпад на Южен лунен възел с планета, имаме усещане, че с този човек се познаваме, сме близки.

със Слънцето – за хората, които вярват в прераждане, това положение в синастрията често показва много близка връзка в минал живот, баща-дете и т.н. Това положение често е индикация, че в миналото тези двама души са имали небалансирано отношение към власт и авторитет. И сега ситуацията изисква този със Слънцето да отдаде дължимото на този с възела за вниманието, което е получил. Тези отношения често идват с огромно и моментално привличане, химия. Човекът с възела може неволно да задържа в „миналото“ този със Слънцето. И това да носи изпитание за „Слънцето“, на което може да му е по-трудно да реализира целия си потенциал.

 

С Луната – това положение също може да е любопитно за хората, които вярват в прераждане. Защото има връзка с отношенията майка-дете, които индивидите може да са имали в предходни инкарации. Тук привличането също е много силно и моментално. И често с такива хора имаме усещането, че интуитивно разбираме своите емоционални нужди. Индивид с Луната може да изпитва задължение да отговаря и захранва емоционалните нужди на този с възела.

 

С Меркурий – за почитателите на преражданият, тези отношения може да носят връзката между брат-сестра, братя, сестри. С такива хора интелектуалните разговори могат много лесно да вървят. Сякаш има телепатия, четене на мислите един на друг. Комуникацията е почти „психическа“.

 

С Венера – това положение е едно от трудните и объркващи за индивидите. Защото усещането е, че с този човек е имало любовна връзка, която трябва да продължи, да се развие. Има усещане за предопределеност. Този аспект е носител на силен копнеж, желание. Но тук и сега тези отношения целят да се надживеят и двамата партньори да се научат да продължават напред, отдавайки любов към други хора. Венера и Южен лунен възел е много хлъзгаво положение. Защото привличането и усещането, че с този човек сте си предопределени е много, много силно. И сякаш тази връзка е естествено развитие на отношения от миналото. Но тук и сега е важно да се научат уроците един от друг, уроците в любовта. За да може да има освобождаване от тази карма. И двамата партньори да поемат в посока своя път.

 

С Марс – такъв аспект може да показва сексуални отношения в минал живот. Или отношения между конкуренти, между хора, които са участвали заедно в битка. Тук може да им индикации и за насилие между двамата индивид. И тук и сега е време за „разплата“. Дори да има усещане, че индивид с Марс е блокиран, спирани са действията му от лицето с възела, енергията между тях може много лесно да протече и да се „загуби“ в това желание за отплащане.

 

С Юпитер – едно от приятните, поне за мен, положение в синастрията. Тук често идеята се върти около отношения, които са се градили на плоскостта на учител-ученик. В такива отношение много лесно може да се зароди приятелство. Или с този човек взаимно да си помагате в духовното израстване.

 

Със Сатурн – тук отношенията могат да бъдат малко по-сложни. Южен лунен възел и Сатурн носят сходни послания и са свързани с кармата, с дълг. В тези отношения може да има много силно чувство за задължение, дълг един към друг. И като цяло е трудно да се прескочат. Но още по-трудно е, че може да има ограничение да се създаде връзка, да има пречки. От които и двамата трудно да се освободят. Дори в рождената карта това положение е силно специфично и говори за „тежка“ карма – хората имат повече изпитания. Така и в междуличностните отношения – изпитанията може да са повече.

 

С Асцендент, Десцендент, Имум цели и Медуим цели – в тези отношения е малко по-специфично, защото съвпад на Южен възел с Асцендент, респективно нови съвпад на Северен възел с Десцендент. При такива отношения има много силно усещане за сродност. Когато става дума за Асцендент и Десцендент, този с Асцендента може да изпитва много по-силно привличане и любов. Във всеки случай е необходимо да има признание. Този с Асцендент може да усеща, че има пречка да изяви себе си изцяло, да има задържане от партньора, да е като блокиран.

 

Когато са засегнати Медиум цели, това може да е индикация за ангажираност в минал живот в професионалните, кариерни теми.

Връзката с Имум цели може да показва, че в минал живот е имало силни семейни отношения.

 

С лунните възли – тук ситуацията е много по-специфична. Ако двамата партньори имат съвпад на възлите – Северен със Северен и Южен с Южен, това е като подкрепа в общото им развитие и духовно израстване. Ще могат взаимно да си помагат по пътя на реализацията. По-сложно е, ако възлите са обърнати и са в съвпад – Северен с Южен лунен възел. Това положение е силно привличащо. И двамата партньори сякаш се усещат много силно притеглени един от друг, сякаш са предопределени и винаги са били. Сякаш са се открили, за да продължат своите отношения от минал живот. Тук наистина е сложно. Защото посоките им на развитие тук и сега е в коренно различна посока. Но усещането за близост и предопределеност е като пречка да се осъзнае, че тези отношения са урок. Много важен. И са дадени, за да може с потенциала от миналото, с близостта от миналото, взаимно да си помогнат индивидите да развият онова, което им е важно тук и сега.

При квадрат на нодалните оси е също толкова сложно. Но там усещането е, че двамата партньори буксуват и тези отношения са ги затворили в капан между миналото и бъдещето. И е трудно да се преодолее, да се излезе от този Голям кръст, който се образува между лунните възли. И да се върви в посока напред, към израстване и усвояване на новите уроци. Сякаш ситуации от миналото са препъващи за развитието на бъдещето.

 

Тема с продължение

снимки: интернет

п.с. Благодаря на дамата, която събуди вдъхновението в мен. Няма случайни срещи.

 

Свързани