Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ

2
467
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Очаква се съставът на следващия кабинет, наричан вече „Борисов 3“, да стане ясен през следващата седмица

Президентът Румен Радев връчва днес първият мандат за съставяне на правителство в рамките на 44-тото Народно събрание. Получател на мандата за министър-председател е лидерът на най-голямата политическа сила в новия парламент – Бойко Борисов. 

Събитието е обявено с начален час 10,30 ч

Връчването на мандата бе предшествано от консултации на президента с парламентарно представените политически сили, които се проведоха в понеделник и вторник.

Очаква се кабинетът „Борисов 3“ да стане ясен следващата седмица. Лидерът на ГЕРБ неколкократно заяви, че от партията са длъжни да формират правителство. 

Вече от дни ГЕРБ и Обединените патриоти водят преговори за подписване на коалиционно споразумение. Според лидера на ГЕРБ именно това е единствената работеща формула за управляващо мнозинство. Борисов напомни това и след консултацията на партията с президента.

ГЕРБ и Патриотите изготвиха по-рано този месец програма, в която набелязаха управленските си приоритети за пълен 4-годишен мандат.  

Персоналният състав на правителството „Борисов 3“ ще се обсъжда последно от ГЕРБ и Патриотите. Това стана ясно от думите на самия Борисов. Въпреки това вече съществуват множество спекулации за броя на министрите от двете формации, както и за конкретни кадри. 

В аванс бе съобщено, че в третото правителство, ръководено от лидера на ГЕРБ, той ще има четирима вицепремиери, някои от които може и да са министри, а имената на министерствата и структурата на МС от гледна точка на портфейли ще са като в кабинета „Борисов 2“. Бъдещите коалиционни партньори подготвят механизъм, по който ще се номинират и отзовават министрите.

Освен подкрепата в парламента на ГЕРБ и на Обединените патриоти правителството ще се радва в началото и на гласовете на най-малката партия в 44-тото Народно събрание – „Воля“, чийто лидер Веселин Марешки заяви, че на фона на обявената програма той ще подкрепя политиките в нея и ще бъде коректив.