Как да храним детето правилно и здравословно

2
297
Добави коментар
wenip
wenip

За да расте нашето дете здраво и активно, е необходимо менюто му да бъде разнообразно, балансирано и здравословно. Като цяло върху здравето на детето влияят много фактори, между които определящи са храненето, физическите натоварвания и благоприятната среда. Полезните продукти за детето съдържат богат запас от витамини и минерали, необходими за активното израстване. Познавайки списъка на най-необходимите продукти, е лесно да се състави всекидневно меню, като всеки път се предлага на детето нещо различно и интересно, пише elle.ru.

Започваме от най-простото. В основата на менюто на детето трябва да бъдат млечните продукти, зърнените храни, плодовете и зеленчуците, месото, рибата, яйцата, ядките. Важно е детето всеки ден да се храни с разнообразни ястия с високо съдържание на белтъчини, мазнини, витамини и минерали.

Първо за закуската. Тук по-добро меню от кашата няма да намерим. Кашите от зърнени храни зареждат организма с енергия и дават усещане за ситост. Най-полезните каши с нисък гликемичен индекс са оризовата, пшеничната, от елда. Те са богати на витамините А, В, С, Д, Е, наситени са с мастни киселини. Комплексните въглехидрати в ориза помагат за изработването на енергия, която е необходима на детето в учебния процес. Кашата от елда пък е богата на растителни белтъци. Най-малко полезен се смята грисът.

Друг незаменим продукт за пълноценното развитие на детето е кокошето яйце. В него се съдържа много животински белтък, аминокиселини, витамините А, D, В2. Ако няма някаква индивидуална непоносимост към тази храна, детето може да яде яйце всеки ден. Още повече че съществуват много рецепти за приготвяне на яйца, които няма да доскучаят на детето.

За обяд на детето може да предложите плодова салата. В състава на всички плодове в различни дози влизат немалко витамини и микроелементи. Сред най-полезните плодове са ябълките, сливите, крушите, прасковите и кайсиите, особено богати на витамин А. Този витамин е важен за образуването на хормони в младия организъм, той подобрява остротата на зрението, помага за подобряване качеството на кожата, на косите, укрепва костната тъкан и зъбите. В цитрусовите плодове пък се съдържа много витамин В1, който спомага за обменните процеси в организма. За правилното развитие на нервната, сърдечно-съдовата и мускулната система, както и профилактика срещу авитаминоза трябва да се изяждат на ден минимум 100 г ананас, киви или грейпфрут. Децата трябва да консумират тези плодове пресни или замразени. Консервираните плодове съдържат допълнително захар, което повишава калоричността на блюдото, а всички полезни компоненти вследствие на продължителното съхранение постъпват в организма на детето в по-малка концентрация. Желателно е всеки ден да се ядат различни плодове.

Обядът на детето трябва да е засищащ, но умерен и задължително да включва белтъчна храна. Ако детето не се възпитава във вегетарианско семейство, то на обяд може да му предложите риба или ястие от немазно месо. За диетично се смята месото от заек, пуйка, телешко. Ястията, приготвени от тези меса, са богати на белтъчини, желязо, цинк, витамините В2 и B6. Месото, приготвено на пара, варено или задушено, по-добре и по-бързо се усвоява от организма. Най-полезните продукти за деца можете да намерите на рибните щандове в магазина. Шведските учени например са доказали с изследвания ползата от рибата за младия организъм. Съгласно техни изследвания рибата в детското меню подобрява умствените способности на децата два пъти в сравнение с тези, които не употребяват морски дарове. Рибата е богата на белтъчини, желязо, полинаситени мастни киселини, витамин В12, поради което най-малко веднъж седмично детето трябва да яде риба. Най-полезните видове риба за децата са треската, костурът и пъстървата.

Месните и рибните блюда по обед е най-добре да бъдат гарнирани с варени гарнитури – картофи, елда, ориз, макаронени изделия. След обяд предложете на детето чаша мляко или някакъв друг млечен продукт. За децата е добре всеки ден да приемат не по-малко от 500 мл мляко и 50 гр извара. Добре е да избирате продукти с невисока масленост, за млякото от 2,5 до 3,5%, а изварата – до 9%. Полезните за децата млечни продукти съдържат калций – най-важният елемент за ръста на костите, животински мазнини и витамини, а така също полезни за храносмилателната система и стомашния тракт лактобактерии.

За вечеря пригответе на детето също месно или рибно блюдо и зеленчукова салата. Зеленчуците съдържат влъкна, без които пълноценното храносмилане е невъзможно. Най-полезни за децата зеленчуците са в пресен вид или приготвени на пара. Така те съхраняват най-много витамини.