Какви фрийланс услуги да предлагаш и как да намериш ниша за бизнес

2
290
Добави коментар

Напоследък получавам доста въпроси от сорта на: „Какви услуги мога да предлагам като фрийлансър?“; „Как фрийлансърите печелят пари?“; „Какво работи фрийлансърът?“. Виждам също, че все повече хора попадат на блога в търсене на „идеи за собствен бизнес“ или „идеи за малък бизнес“.

Не бих дала конкретен отговор (например: ти предлагай дизайн на флаери и илюстрации, а ти си направи пекарна или онлайн магазин за аксесоари за коса) по две причини. Първата е, че за да са ти от полза отговорите на тези въпроси, най-добре е да стигнеш до тях сам. Втората е, че и за себе си, и за другите, съм почитател на принципа – когато някой е гладен, не му давай риба, научи го да я лови.

Мога само да ти подскажа как да разбереш какви фрийланс услуги да предлагаш и как да намериш ниша за бизнес.

1. Като начало прегледай статията „Какво да уча, за да стана фрийлансър“.

2. Напиши си на един лист нещата, които умееш да правиш добре.

3. До тях изброй нещата, които обичаш да правиш. (Дано да се покриват поне донякъде, иначе ти предстои доста учене.)

4. След като имаш информацията от точки 2 и 3, отиди в секция „Безплатни е-книги“ и от книгите за сваляне на български прегледай тези на Борил Богоев. Чети и дръж в ума си мисълта за нещата, които обичаш и искаш да вършиш. Целта не е да търсиш идеи за бизнес по принцип, а да намериш начин да монетизираш това, което ти харесва да правиш.

5. На базата на информацията от точки 2, 3 и 4 помисли какво би могъл да предлагаш като услуга или продукт на потенциални клиенти.

Не е грешно да тръгнеш и по обратния път – да откриеш нещо, от което хората се нуждаят и да им го дадеш, използвайки своите умения.

Запиши на листа каквото си измислил.

Опитай се да си представиш какви са тези хора – с високи или средни доходи; добре образовани или не толкова; какво ги интересува; в малки или големи градове живеят и т.н. Колкото по-подробно описание им направиш, толкова по-добре. Запиши си и него.

6. Направи си проучване на пазара. Предлагат ли се такива продукти и услуги? Има ли търсене за тях или не чак толкова и защо? Много фрийлансъри/фирми ли ги предлагат или не? Успяват ли да задоволят изискванията на клиентите или се провалят? Ако се провалят – защо? Какво не правят както трябва и можеш ли да го направиш ти? Какви са реалните клиенти на тези продукти/услуги? Съвпадат ли с профила, който ти си им направил? Ако не, можеш ли да заинтригуваш потенциални клиенти с такъв профил и как?

За да обобщя: търси празното място между клиентските желания и възможността на фрийлансъри и фирми да им отговорят.

7. Разгледай какво се прави по белия свят в сферата, в която искаш да развиваш бизнес. Прави го със същата цел, с която ти препоръчах да преглежаш книги и статии с идеи за собствен бизнес в точка 4.

8. Анализирай цялата информация, която си събрал до момента. Отсей от идеите тази, която ти е най на сърце и виждаш как може да стане с минимум инвестиция, макар и с максимум работа, и започвай. Обикновено практиката показва дали си на прав път. А и много често се случва да откриеш истинската ниша за себе си и своя бизнес след като вече си започнал да се развиваш в конкретна посока.

И разбира се, не си мисли, че щом си намериш нишата всичко ще тръгне по мед и масло. Не спирай да учиш, да експериментираш, да анализираш резултатите от работата си, да си правиш изводи и да коригираш бъдещите си действия спрямо тях.

Успех!

п.с. Ако имаш въпроси или искаш да споделиш как ти си намерил своята ниша, пиши в коментарите. Благодаря!