Франция избира президент и бъдещето на Обединена Европа

1
381
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Проевропейски настроеният либерал Еманюел Макрон се изправя срещу крайноконсервативната евроскептичка Марин льо Пен

Днес Франция излиза за втори тур на президентските избори, като на финалната права за Елисейския дворец са либералът Еманюел Макрон и крайноконсервативната Марин льо Пен.

Изборът на французите определя не само бъдещето на страната, но до голяма степен и бъдещето на Обединена Европа, тъй като се сблъскват евроскептицизъм и желание за отделяне от ЕС на Льо Пен, от една страна, и силната проевропейска позиция на Макрон, от друга.

Макрон се обяви срещу разрушаването на Европа, но поиска реформи, сред които еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да се постави началото на „политика за европейски инвестиции“ и да се укрепи отбраната на ЕС.

Виж още: Кой отива на втори тур на изборите във Франция

Льо Пен пък настоява Франция да напусне Шенген и да се откаже от еврото, макар че в последните дни смекчи позицията си за валутата и предложи тя да остане заедно с френската национална валута. Льо Пен обеща и референдум за излизане на Франция от ЕС, така че ако крайнодясната кандидатка седне на президентския пост, Брекзит може да е последван от „Фрекзит“. 

Силите на международната сцена също се разпределиха между двамата кандидати. Брюксел застана на страната на Макрон, Русия пък подкрепи Льо Пен. 

Според социологическите проучвания битката изглежда решена в полза на Макрон. Проучванията му отреждат преднина от 62% на 38%. 

Рекордно голям е обаче процентът на хората, които са решили да не гласуват в неделя. Допитване на агенция Одекса сочи, че 1/4 от френския електорат няма да гласува. Прогнозата е процентът на въздържалите се да е най-голям за президентски избори от 1965 г. насам.

Източник: OFFnews