Носталгия по миналото

1
318
Добави коментар

Носталгия по миналото

Със затоплянето на времето сякаш в свежия пролетен въздух се усеща частица от онова безгрижие, което всички приемахме за даденост като деца. Дали лични или пък попивани от чужди разкази, спомените от соц времето много често са облени в носталгични краски. Ще ви поведем на кратко пътешествие във времето, като ви припомним някои от най-характерните неща от соца, оставили у нас приятни спомени.

Шоколад „Крава“

Главен герой в детските басове за по „една крава“. Разказите на преживелите твърдят, че в онези години е можело да се купи шоколад, макар и не винаги. Шоколадът се прави от какао, а какаото не виреело при социализма и държавата е трябвало да отделя средства, за да имат всички шоколад – дори тези, които не заслужават.

Дъвка „Идеал“

Едно време, когато рафтовете на магазините не са били отрупани с всякакви дъвки, съдържащи или несъдържащи аспартам, сорбитол, ксилитол и разнообразни аромати и оцветители, дъвката е била една – дъвка за балончета „Идеал“. Опаковката – с нарисувано отпред момиченце, което прави балончета, а самата дъвка – розова.

Първите телевизори – „Опера“ и „Кристал“

През 1959 г. стартира разработката на първия роден телевизор. Наричат го „Опера“, а рожденото му място е Слаботоковият завод “Ворошилов” в София. По-късно на българския пазар се появяват и други модели като “Кристал”, “Велико Търново”, “София”. Неотдавна запазен екземпляр от първата серия “Опера-1” бе продаден в Америка на търг за 15 000 долара.

Чушкопекът

Чушкопекът е емблематичен домакински електроуред за печене на плодовете на пипера. В края на 2009 г. зрителите на БНТ определят чушкопека за “българското събитие на 20. век”. Уредът има форма на цилиндър с кухина, заобиколена от електрически нагревател, в която се събира една голяма чушка. Чушкопек, в който се изпичат няколко чушки, се нарича “троен чушкопек”. При нормални условия печенето на чушките отнема не повече от 5 минути. Чушкопекът може да се използва и за печене на други продукти, например патладжани или картофи. В условията на плановата икономика в Народна република България чушкопекът става широко използван домакински уред. В интерес на истината той запазва популярността си и много семейства, особено по селата, го използват и днес.

Задължителните ученически униформи

Докато в наши дни ученическите униформи се разглеждат като символ на определен престиж или по-скоро необходимо зло, в годините на социализма няма голямо пространство за дискусия – те са задължителни. Бяла риза и черен панталон за момчетата и съответно бяла риза и черна пола за момичетата. Прибрани коси за младите дами, а младежите – късо подстригани. Синя връзка за чавдарчетата и червена за пионерчетата.

Най-луксозните транзистори – съветските ВЕФ, правени в Рига

Изключително модно сред младежта тогава е да се появиш на купон с транзистор ВЕФ. Все едно днес да притежаваш последен модел лаптоп или таблет. В годините преди 1989 г. почти всяко семейство се стреми да се снабди с транзистор ВЕФ или “Селена”. Те освен че осигуряват музика и новини, имат голямото предимство да продължават да работят на батерии при честия режим на електрическия ток. Малцина знаят, че вефът не е руска направа, а латвийска. За разлика от повечето стоки съветско производство той се отличава със сравнително прецизна изработка. ВЕФ лови дори заглушаваното радио “Люксембург”, по което се въртят най-новите западни хитове.

Масовите цигари Стюардеса, Слънце, Арда и Родопи

Масовите цигари по времето на соца са изключително български. Вносни са се намирали само в “Кореком”. През 50-те и 60-те години се появяват “Ударник”, “Арда”, “Родопи”, “Тютюнопроизводител”, “Бузлуджа”. По-късно пускат и престижната марка “Слънце” – кутия. Много се търси “Златна Арда”. На кутията на цигари “Родопи” присъства графика на планини, а на “Ударник” – рисунка на работник. Всички те обаче са без филтър. През 60-те и 70-те години се раждат филтърните “Ком”, “Стюардеса”, “Ропотамо”, “Луна”, ” Феникс”.

След тези редове направо ни се иска да се пренесем в едни по-щастливи и безгрижни времена. Ще се опитаме да го направим на 48-то поредно парти за необвързани, организирано от Club R на 18 май в клуб „Грамофон“. Темата е Соц парти за необвързани, a oрганизаторите обещават много препратки към едновремешния начин на живот. Разбери повече и се запиши на https://goo.gl/G7GEVo.