Българският спътник BulgariaSat-1 пристигна на Кейп Канаверал!

2
323
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 12 Май 2017

Посещения: 11

Спътникът BulgariaSat-1, построен от SSL, пристигна успешно в центъра за изстрелвания на SpaceX. Photo credit : CNW Group/SSL

12 май 2017 г. 16:50 ч.

Светослав Александров. Построеният от частната компания Space Systems Loral (SSL) спътник BulgariaSat-1 за нуждите на българския телекомуникационен оператор Булсатком пристигна на Кейп Канаверал, съобщи днес SSL (източник). От този център в средата на юни спътникът ще бъде изстрелян посредством ракета „Фолкън 9“, която ще използва вече летяла на предишна мисия първа степен.

„SSL има дългогодишна история на тясно сътрудничество с нови сателитни оператори, за да им помогне да се придвижат напред в техния бизнес“, съобщи Джон Чели, президент на SSL. „Ние сме удовлетворени, че този първи спътник, построен за българска компания, е пристигнал успешно на Кейп Канаверал и очакваме с нетърпение BulgariaSat-1 да влезе в историята като втория спътник, който ще лети на вече използвана при предишна мисия ракета „Фолкън 9″. Повторното използване на ракетите е важен фактор за спътниковата индустрия“.

Спътникът BulgariaSat-1 е създаден на базата на платформа SSL 1300 и се очаква да работи в космоса минимум 15 години. Той ще предоставя директно до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги в България, на балканите и в други европейски страни.

Напомням на читателите, че BulgariaSat-1 е първият телекомуникационен спътник на България, който ще работи в геостационарна орбита. Той обаче не е първият изкуствен спътник на България изобщо – честта се пада на „България 1300“ (още известен като „Интеркосмос 22“) – спътник, базиран на съветската платформа „Метеор“, сглобен в България и оборудван с български инструменти, изстрелян на 7 август 1981 година.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/