Кармични връзки. Лунните възли и Хирон в синастрията – втора част

2
285
Добави коментар
gabo
gabo

Кармични връзки. Лунните възли и Хирон в синастрията – втора част

Защото те имам и те нямам… защото те мисля, защото нощта е с отворени очи, защото нощта отминава и аз казвам: “Любов”… Защото пристигна да възвърнеш образа си, а си по-добра от всичките си образи, защото си красива от краката до душата, защото от душата си до мен простираш доброта, защото сладко се скриваш в гордостта си, малка и сладка сърце броня.  Защото си моя, защото не си моя, защото те гледам и умирам, и е по-лошо от смъртта да не те гледам, любов, да не те гледам. Защото съществуваш винаги някъде, но си най-хубава, където те искам. Защото кръв са устните ти и ти е студено. Трябва да те обичам, любов, трябва да те обичам. Въпреки че тази рана боли като две, въпреки че те търся и не те намирам и въпреки, че нощта отминаваи аз те имам и те нямам.Марио Бенедети

 

Появи се вдъхновението да напиша малко повече за кармичните връзки и как ние реагираме на същите. В астрологията може да има различни положения, които носят кармична обвързаност с друг човек. Но в тази статия съм засегнала влиянието на Лунните възли в синастричните карти.

В предната статия обърнах повече внимание на връзките, в които е замесен Южен лунен възел. Сега е време да обърна внимание и на Северен лунен възел, когато е замесен активно в партньорския хороскоп.

Преди да се задълбоча в темата ще подчертая отново, че кармичността във връзките не обещава и не задължава двама души да са завинаги заедно.  Естествено, няма и забрана да не е така. Но хората, с които имаме кармични отношения, те са от огромно значение за нас и преди всичко за личното ни развитие. Защото чрез тях ние успешно или не чак толкова успешно, се справяме със своите лични изпитания.

Когато Лунните възли са в аспект с планета от картата на партньора ни, това е показател, че там – в тази сфера, има на какво да обърнем внимание, има какво да развием. Хората, с които имаме кармични аспекти, те са крайъгълни, преломни за нас. И дали отношенията ще продължат след усвояването на уроците, които са зададени като важни чрез общуването с този човек, това е въпрос и на личен избор. Но кармичността не обещава нито да е завинаги, нито да е лесно.

До каква степен ще се развива с лекота една връзка с кармични аспекти, това зависи и от съпротивлението, което оказват двамата партньори на уроците, които трябва да се усвоят. Това широко и обемно лирично отклонение е с цел да напомня, че кармичните връзки са от огромно значение за нас. Тези партньорства са силно значими. И на човек му е трудно с лекота да ги подмине. Но в тях няма обещания, както много биха очаквали само при споменаването на думичката „карма“, когато се отнася за любов. Кармата е всички онези събития, които идват и ни застигат следствие на собствените решения и действия. И кармичните връзки често може да индикират, че с този човек сме имали отношения и в минал живот. И ненаучените тогава уроци продължават в настоящ живот.

Лунните възли в астрологията са математически стойности, които показват пресечната точка между орбитата на Луната около Земята и орбитата на Земята около Слънцето. Тези точки не са представени от физическо тяло – планета или друг обект. Те са изчислени точки. И въпреки това са от огромно значение за живота на човек. Винаги се намират на 180 градуса един от друг. Или Северен и Южен лунен възел са в опозиция.

Южен лунен възел е свързан с талантите от миналото, с които боравим в настоящ живот. Където е неговото положение, по-лесно се справяме с енергията и изискванията от нас – обичайно. Защото душата познава този път. Човек лесно може да влезе в коловозите на Южен лунен възел. Но задачите ни не са свързани с него.

Северен лунен възел е онова предизвикателство, което ще ни донесе растеж. И естествено, събитията по него ще носят малко повече стрес, защото ни липсва усещането за сигурност, там сме извън нашата зона на комфорт. По какъв начин ще усвояваме новото за нас знание и ще развиваме тепърва таланти, това е индивидуален процес, който силно зависи от положението на Северен лунен възел в рождената карта – в знак, дом, аспекти с планети.

Съвпадите на планети с Лунните възли в синастрията се усещат изключително силно. И като цяло връзките, в които има намеса на възлите са белязани с много магнетичност, привличане, усещане за познатост, за съдбовност и предопределеност – за добро или лошо. И наистина това е така – тези хора са съдбовни. Често личната еволюция идва след или по време на общуване, обвързване с други хора. След значими, преломни събития. И когато са намесени Лунните възли, тези промени касаят като цяло посоката на живота, която следваме.

Много често между хора със силни синастрични аспекти между Лунните възли, може да протича невероятна обмяна на енергия. За мен не е случайно, че след списването на предната статия ме откри човек, с който имаме абсолютно точен съвпад на нодалните оси, но възлите са в обърната позиция. За пореден път усетих значимостта на това положение и останах изненадана от лекотата, с която протичаше този енергиен поток между нас. Може да се каже, че Вселената целенасочено ми заизпраща хора, с които имаме различни комбинации от съвпади на възлите с планети в синастричните карти. Сякаш по поръчка, за да ми даде още по-голяма база за сравнение. Моите любими думички за такива моменти – неслучайните случайности.

Също е много характерно усещането, че с почти непознати хора, с които има силно привличане, тече телепатична връзка, силна интуиция, сте си „взели думичките“ един на друг.

Кармичните връзки са невероятен дар. Дори и само, за да усетим този енергиен поток между себе си и друг човек. Тези отношения са магични, харизматични, силно привличащи. За такива хора често може да се каже, че са се намерили един друг.

Но освен всички хубавини, които носят кармичните връзки, в тях има и изисквания. И ако при намеса на Южен лунен възел съпротивлението е по-малко и с тези хора имаме усещане, че се познаваме от миналото, от минал живот, то в отношенията със замесен Северен лунен възел е съвсем малко по-различно.

Както и по-горе написах, Северен лунен възел е свързан с уменията, които трябва да придобием, за да се доближим до нашата лична еволюция. И когато срещаме хора, чиито планети са засегнали Северен лунен възел, то те ще са от огромно значение за същата тази еволюция. Ние сме привлечени от мистичността на новото и непознато, което трябва да разкрием по Северен лунен възел. Но удобството на миналото и Южен лунен възел доста умело ни дърпа назад. Ситуацията с възлите и опозицията в тях се състои в баланса(съвсем логично, цялото ни съществуване се гради на тази необходимост от баланс в дуалността, която сме заобиколени). И много често може да срещаме хора, чиито планети засягат Северния ни лунен възел при текущи транзити към/от същия. Защото Вселената ни предоставя възможност да поработим върху себе си и бъдещето си.

Когато е замесен Северен лунен възел в синастрията, новопоявилите се хора ще носят нови идеи и уроци, които трябва да усвоим. С тяхна помощ ще можем да развием себе си, за да преминем към така необходимата и желана промяна или еволюция. И като всяко ново и непознато нещо, тези връзки не винаги носят удобството и спокойствието със себе си. Защото под влиянието на същите тези хора, ние се изправяме с трудностите, които съпътстват промените, изваждат ни от зоната на комфорт. За такива ситуации обичам да споделям, че някои хора по-лесно разбират от тояга, когато става въпрос за личностно израстване или промяна. И под напора на трудностите и особено предизвикателствата, по-лесно и ефективно се мобилизираме, за да се справим адекватно със ситуациите.

Тези хора могат да ни помогнат да открием части от себе си – темперамент, нрав, светоусещане, които са ни били непознати до момента. Да ни провокират да погледнем по съвсем различен начин върху теми, които са ни интересни. Те са свеж полъх в живота.

По какъв начин ще се проявят аспектите, зависи от участващите планети.

При съвпад на Северен лунен възел:

със Слънцето – това е една от много силните позиции в синастричните аспекти между Северен лунен възел и планета. Привличането между индивидите е много силно. И има интуитивно усещане, че взаимно могат да си помогнат с личното израстване, подкрепяне на талантите, себеоткриване на силните страни. Като индивид със Слънцето може да помага по един приятен начин на партньора си в темите, които имат връзка със самочувствието, самоувереността. Индивид с възела може да има своите страхове от личностни промени, което е онова тънко предизвикателство на синастриите, в които е намесен Северен лунен възел. Индивид с възела може да почерпи енергия и увереност да следва, разкрива, усвоява своите уроци по реализация на потенциала, който трябва да развие. Едно приятно положение, което може да донесе силно привличане, ако се надмогне първоначалния страх от прогрес и непознатото.С Луна – тези връзки са изключително емоционални и обвързващи. В тях има усещане за предопределеност. И това няма как да е по друг начин, когато Луната отразява нашите емоционални нужди, а Северен Лунен възел е свързан с онова, което трябва да развием и усвоим. Индивид с възела може да учи от „лунния“ партньор по какъв начин да отдава грижи, да погледне от различен ъгъл кое е значимо и емоционално обвързващо в партньорствата. Индивид с Луната сякаш е малко по-отдадено в обгрижването. Но чрез своите действия учи партньора как да изразява своите емоции по-пълноценно. Като цяло тези връзки са много дълбоки, привързващи. И когато става дума за Луна и лунни възли, няма как темата за кармата да не стане още по-значима. Луната е интуитивна и не е изключено между партньорите да има много силна интуитивна връзка.

 

С Меркурий – много приятна и интелектуална връзка, в която размяната на идеи и хрумки може да се случва много по-лесно, отколкото с други партньори. Лицето с възела може да усеща много приятен свеж полъх от идеи и да си позволи да разшири кръгозора си. Дори и само чрез получаване на нов тип информация. Индивид с Меркурий ще е като двигател на това интелектуално обновление, посредством идеите и начина на комуникация, с които ще поведе индивид с възела. Тук предизвикателството може да дойде, ако индивид с възела няма нужната увереност и подкрепа в посока интелигентност до момента на срещата. Тъй като индивид с Меркурий може да пренесе значителна по обем нова информация, която да обогати партньора. Но този пренос нека се случва с лекота и не с оставяне на усещания в партньора с възела, че е недостатъчно умен или информиран. Никой не обича да се чувства от тъпата страна на ъгъла.

 

С Венера – когато става дума за любов, няма как Венера да не е с огромно значение. А в съвпад със Северен лунен възел на партньор – привличането е повече от мигновено. В такива връзки има много силен магнетизъм, усещане за романтичност, предопределеност в любовта. Индивид с Венерата ще е онзи повратен партньор, който ще показва на индивид с възела по какъв начин взаимно може да се създава наслада, любов. Да променя отношението към ценности и любов, към партньорства и свързване с другите. Като преживяла такава връзка, и до момента се чудя как при толкова нехармонична синастрия успяхме да отнемем такова количество години в отношения, които привидно показват, че не сме един за друг. И отговор е в това, че в тези предизвикателни отношения, моята роля – индивид с Венерата, трябваше да подготви и насочи вниманието на индивид с възела към темите за любовта и нейното изразяване. Определено усещането за принадлежност един към друг беше много силно. И същото беше актуално от страна на индивид с възела години наред, дори да не е имало повече романтични преживявания. Може да се каже, че в такива връзки е твърде вероятно съдбата да среща партньорите отново и отново, въпреки отминалото време. И това няма как да е по друг начин.  При наличие на все още ненаучени уроци.

 

С Марс – определено връзките, в които е замесен Марс, носят много действие и активност. А когато това е свързано със Северен лунен възел, уроците са по темите за себеотстояването и повече динамика в живота. Индивид с Марс може да провокира партньора с възела да предприема повече действия, да изразява своята първична природа и да отстоява себе си. Партньорът с възела може да вижда в марсовата личност онзи амбициозен човек, който да го вдъхновява да открива и следва своите амбиции за успех. И когато става дума за Марс, темата за секс също е актуална. Този синастричен съвпад носи много активност, огън и страст – нови и различни начини за активиране на същите. Двигател на тези идеи ще е индивид с Марс. Но тук трудността от предизвикателството на промените може да настъпи, ако партньор с възела не е готов да следва толкова огнено своята половинка. И неговите методи му се виждат силно агресивни.

 

С Юпитер – това положение в синастричните карти по-често свързвам с приятелството и споделянето на общи философски, религиозни разбирания. Юпитер в любовта може да е чудесен учител, но по-скоро за живота, не толкова свързано с междуличностните отношения. Партньорът с възела може да обогати своята гледна точка, философско разбиране, да открие нови религиозни, духовни устои под влияние на партньора с Юпитер. Това може да се случи и под формата на вдъхновение да се надгради образованието. Във всеки случай е доста приятно положение, което носи приятелство между партньорите. За мен лично тук има малка уловка или предизвикателство. Все пак има и много отговорност, когато става дума за възлите. А при намеса на Юпитер, това много лесно може да доведе до отношение тип учител-ученик. Но по-хлъзгавото положение е – гуру-ученик. Юпитер носи обогатяване на партньор с възела. Което е много приятно в любовните или приятелски връзки.

 

Със Сатурн – този синастричен съвпад също е от „учителските“. Но Сатурн винаги носи една специфичност. Освен, че също е свързан с кармата. Партньорът с възела може да развие своята зрялост, отговорност, дисциплина от партньора със Сатурн. Но тук предизвикателството е свързано с неволното усещане, че партньор със Сатурн може да ограничава или има прекалено големи изисквания. Учителстването не е за всеки. И по какъв начин ще се представи важността от отговорност и дисциплина ще е залог дали връзката ще издържи във времето. Все пак Сатурн обича стабилността и дългосрочните структури. И може да донесе една приятна и дълготрайна връзка. Ако се надмогне това предизвикателство с усвояването на уроците по дисциплината. Тази връзка може да донесе на индивидите взаимни успехи.

 

Хармоничните секстил и тригон между Северен лунен възел и планетите на партньора нямат тази сила и не носят толкова голям магнетизъм. Но все пак спомагат за удобството между партньорите в отношенията им.

Квадратите на нодалната ос с планети на партньора са малко по-сложни. Защото носят едновременно привличане и отблъскване. Хората с възлите са като заседнали между миналото и бъдещето. Такива връзки бих казала, че са изпитание.

Лунните възли в синастричните карти са изключително важни, ако бъдат засегнати от партньорски планети. Тези хора са крайъгълни за нас. Чрез тези връзки ние се учим и усвояваме знания, които са важни за личното израстване. Особено ако сме личността със Северен лунен възел. И да, може да има известни затруднения и предизвикателства в това усвояване на новото. Но обикновено се обогатяваме, когато излезем от зоната си на комфорт. Тези кармични отношения са преломни.  И колкото по-осъзнати сме за важността на отношенията и личността, толкова по-лесно ще се справим със своите лични уроци.

За Хирон в синастрията ще споделя в отделна статия. Там също е безкрайно интересно. И такива връзки са много любопитни, понякога драматични. Но със сигурност изцелителни.

Снимки: интернет

Свързани