Новата приятелка на Мечо Пух

24
Добави коментар
plam
plam

Тя е борбена натура, която предизвиква голяма бъркотия в Голямата гора.

Има свое виждане как трябва да се прави това или онова.

Вярва, че общоприетият етикет трябва да се спазва и е готова да вкара нарушителите в правия път.

Тя е видрата Лоти, новият персонаж в 10-те истории за Мечо Пух от официалното продължение, озаглавено „Завръщане в Голямата гора“.

Книгата излезе в цял свят в началото на миналата седмица, а на български я издадоха „Егмонт България“.

Лоти се гмурка в банята на Кристофър Робин, помага при създаването на Академията и се оказва, че всъщност е доста добра на крикет.

„За мен бе чест да работя по новите приключения на Мечо Пух и неговите приятели. И ми се струва правилно те да имат нов другар в новите си игри“, обяснява авторът Дейвид Бенедиктъс и допълва:

„Видрата Лоти отразява най-хубавите качества на героите в творбите от Алън А. Милн – приятелството и приключенския дух, – и това я прави неразделна част от обитателите на Голямата гора.“

Вероятно на решението му да избере това животно са повлияли резултатите от миналогодишно допитване на списанието на Би Би Си за дивата природа „Уайлдлайф“ (BBC Wildlife).

Според анкетата именно видрите са любимите бозайници на британците.

Те изпреварват други типични горски създания като таралежа, язовеца, лисицата, катерицата (характерен обитател на лондонските паркове), елена. Топ 10 допълват мишката, делфинът, хермелинът и прилепът.

По същото време тогава по Би Би Си пък се излъчваше поредицата „Видра в семейството“ (An Otter in the Family) – за сирачето Грейс, осиновено от двамата автори на филма.

Латинското наименование на видрата е Lutra lutra, а видът се води потенциално застрашен от изчезване.

Описвани са като игриви създания, чието меню се състои от риба, раци, жаби, мекотели.

Характерни сцени от научнопопулярните филми са морските видри – т.нар. калан , които се гмуркат за миди, а после ги хапват върху корема си (вж. видео).

Затова не е рядкост часовете им за хранене да са отделна атракция в зоопарковете и да се обявяват специално – както например в зоологическата градина на белгийския град Антверпен (ZooAntwerpen.be).

През останалото време морската видра там може да бъде забелязана да дреме лениво, отново по гръб, или да полага грижи за гъстата си козина.

Най-популярното видео с тях в YouTube, заснето в аквариума на канадския град Ванкувър (VanAqua.org), е гледано над 13 млн. пъти. Героинята му – женската Няк, почина през 2008-а на 20-годишна възраст.

Диагнозата й бе хронична лимфоцитна левкемия, вероятно резултат от екокатастрофата с петролния танкер „Ексон-Валдес“, от която видрата била спасена през 1989 г.

По-рано тази година от „Дисни“ анонсираха пореден пълнометражен филм с героите от Мечо Пух, планиран да излезе по екраните през пролетта на 2011 г.

Предишният – „Слонбалон“ (Pooh’s Heffalump Movie), беше пусната през 2005 г., но отзивите бяха негативни, а приходите от кинопрожекции не надхвърлиха 20 млн. долара.

Всъщност първата такава анимация е направена от студията преди 35 години, а оттогава насам Мечо Пух се е утвърдил като най-печелившия детски герой в света след Мики Маус.

Новината обаче предизвика и коментари, че „Дисни“ ще изцедят още пари от Мечо Пух.