Тръмп официално изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата

2
285
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Американският президент обяви, че тепърва ще стартира нови преговори за повторно влизане при по-изгодни условия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от Парижкото споразумение за климата, което бе подписано от 195 държави през декември 2015 г. САЩ спират да финансират веднага „неправителствените части от сделката“, съобщават световните агенции. 

Информация за това решение на американския президент дойде още в сряда, когато информационният портал „Аксиос“ разпространи новината, че все пак Тръмп оттегля САЩ от споразумението. 

„За да изпълня дълга си за защита на Америка и гражданите ѝ обявявам, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, но ще започна преговори за повторно влизане в Парижкия договор или за изцяло нова сделка при условия, които са справедливи за Съединените щати, нейните предприятия, работници, граждани, данъкоплатци“, каза Тръмп в речта си. 

Документът от 31 страници задължава страните да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. За целта е необходимо да се намалят емисиите на парников газ (GES) с 40 до 70% до 2050 г., изчислили експертите от междуправителствената група за климата (Giec).

Виж още: Тръмп слуша в Таормина

Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето. Определен е таван от 100 милиарда долара за финансиране за развиващите се страни до 2020 г. Като водеща индиструална държава, най-голямата тежест в този документ се падаше на САЩ.

Решението поставя най-голямата икономика в света в опозиция на почти всички други държави. Глобалното споразумение за борба с вредното човешко въздействие върху климата бе подписано през декември 2015 г. от 195 държави по света с изключение на Никарагуа и Сирия.

Според Тръмп и неговите поддръжници Парижкото споразумение е „лоша сделка“ за САЩ. Основното им становище е, че договорът принуждава страната да прави незабавни жертви, които са вредни за икономиката, докато Китай например може да отложи действията си във времето. 

Според информация на Белия дом, САЩ вече е успяла да редуцира емсиите въглероден диоксид и в тази връзка няма нужда от Парижкото споразумение, което да ги намалява още повече. От администрацията на Тръмп смятат, че сделката от времето на Барак Обама е договорена зле и това води до преследването на нереалистични цели. 

Виж още: Меркел: Европа не може да разчита повече на САЩ и Великобритания

От Белия дом по-рано подчертаха, че договорът е бил подписан от президента Барак Обама от „отчаяние“. 

Чуждестранните лидери, ръководителите на бизнеса и собствената дъщеря на Тръмп настояваха САЩ да остане част от сделката за климата.Тръмп обаче държеше, че спазването на споразуменето ще доведе до загуба на много работни места в САЩ.

Така на практика решението на Тръмп е продължение на политиката, водена от администрацията му, за отхвърляне на постиженията на бившия държавен глава Барак Обама в борбата с климатичните промени, след като милиардерът вече изтегли страната от Транстихоокеанското търговско споразумение.

Източник: Си Ен Би Си