Най-старият манастир в Европа е в България, водата на аязмото лекува! На това свято място….

3
618
Добави коментар
svetla876
svetla876

Вярващите виждат образа на светеца във водата на аязмото
Манастирът Свети Атанасий е най-старият манастир в Европа. Той е по-стар от „Кандида Каса“ в Шотландия, основан през 360 година, и манастирите на Свети Мартин във Франция – 373 – 375 година. В българската обител аскети няма, всичко е населено само със спомени, , твърдят от disagi.com

Не се нуждаем от предварителна подготовка, за да посетим древната обител, защото е само на 20 км от Хасково. Тръгнахме по посока Чирпан и на разклона за Меричлери има обозначение за село Златна ливада, на десния бряг на Стара река.

Пътят е в ужасно състояние. Една едва забележима табела ни насочи към византийски крепостни стени, край които се издига масивно здание. Манастирът е един от 100-те национални обекта. Влизайки през огромната порта, си задаваме въпроса защо не е достигнал известността на други български манастири.

Може би се дължи на това, че много чужди изследователи оспорват факта за първосъздаването на този храм на нашия континент. Всички нови изследвания сочат едно – че той е първи и се намира в България. Свети Атанасий Александрийски е считан за приносителя на монашеството от Египет на нашия континент. Живял е във времето на непримирими борби между православната вяра и арианството, отричащо божествената същност на Иисус. Бил е съвсем обикновено момче, но архиепископът го забелязва, когато играе на своите нетрадиционни за възрастта си игри – да кръщава деца.

Така го взема под своя опека. Живее до дълбока старост, но част от живота му преминава в изгнание. Изследователи считат, че светецът лично е основал светата обител през 344 година по време на посещението си по българските земи във връзка с Вселенския събор в Сердика. Мястото не е избрано случайно, защото се намира на стратегическия път Константинопол – Сердика.

Крепостта, от която и до днес има останки, е била от особена важност, а в близост се намирал тракийски нимфей, който светецът превръща в светилище

Първото голямо съвременно облагородяване на Чирпанския манастир е извършено през 80-те години по идея на Людмила Живкова. Под нейно давление манастирът е разширен и е построена двуетажната сграда, която е до сегашната порта. Преди това благоустройство, входът към манастира е бил от северната порта близо до църквата.

През 2003 година манастирът е посетен от 115-я Александрийски патриарх Петрос VII, който подарява на светата обител икона на патрона „Свети Атанасий“. Иконата може да се види в манастирския храм.

В последните години манастирът е имал няколко по-големи дарители, като един от тях е Бойко Борисов. Най-важното, според мен, което той прави за манастира е разпореждането му за отбивка от магистрала Марица към манастира в двете посоки. Така, светата обител възвръща стратегическото си положение до важна пътна артерия.

Манастир „Свети Атанасий“ има няколко храмови празника:

18 януари: Атанасов ден;
2 май: Борисов ден;
14 октомври: денят на света Петка Българска.

Как се стига

Чирпанският манастир „Свети Атанасий“ се намира до село Златна Ливада, много близо до АМ Марица. Ако идвате от Пловдив, отбивката за манастира се пада на около 22 километра от началото на магистралата при пътен възел Оризово. Ако идвате от Свиленград или Харманли, отбивката се пада на около 50 километра от Харманли. Има големи кафяви обозначителни табели.

Източник-vipzona-bg.com