Кои са тримата лондонски терористи?

1
387
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Самоличността на нападателите от съботната вечер на 3 юни е известна, полицията задържа над 10 души при първите обиски на домове в Източен Лондон, а премиерът Тереза Мей очерта нови цели за борба с ислямския екстремизъм

Млад мюсюлманин над 20-те, с жена и две малки деца, живеещ там от три години – така жители на Баркинг описват един от тримата мъже, които атакуваха оживен район на Лондон в съботната вечер на 3 юни. Съвсем наскоро той се поинтересувал как може да наеме микробус, разказва негов съсед.

Авторите на терористичното нападение, ликвидирани с 50 куршума от осем въоръжени полицаи, вече са с изяснена самоличност, а още в неделя полицията обискира апартаменти в Баркинг и Уест Хам, Източен Лондон. На първия адрес бяха задържани 12 души, сред тях и жени, на втория – двама, единият от които опитал да избяга през прозореца.

Това е третият атентат в Обединеното кралство за последните три месеца. При нападението с микробус и хладни оръжия бяха ранени 48, от които 21 са в критично състояние, а сред седемте жертви има и чужденци. Междувременно премиерът Тереза Мей очерта четири цели в борбата с ислямския екстремизъм.

В изявление от „Даунинг стрийт“ 10 бившата вътрешна министърка в кабинета на Дейвид Камерън беше категорична, че Великобритания е изправена пред „нова тенденция в тероризма“, при която „тероризмът отглежда тероризъм и извършителите се вдъхновяват за своите нападения… като се имитират взаимно и често използват най-грубите възможни средства за атака“.

Виж още: Нападение край британския парламент парализира Лондон

На първо място според нея британското общество трябва да даде отпор на „злата идеология, която е извращение на исляма“, и да засили необходимостта от защита на върховните „плуралистични британски ценности“. 

Като втора точка тя призова за затваряне на „безопасното пространство“, което интернет предоставя на терористите, и международни действия за регулиране на киберпространството.

Третата цел на британската министър-председателка е страната да проведе „трудните и неудобни разговори“, които са необходими, за да „се ликвидира екстремизмът в целия обществен сектор и цялото общество“.

Трябва да живее не в поредица от изолирани, разединени общности, но като едно наистина Обединено кралство, апелира Мей.

Видео: Песен срещу Тереза Мей трупа популярност във Великобритания

На четвърто място тя си постави за цел преразглеждане на стратегията за борба с тероризма на фона на променящите се заплахи, както и ревизиране на наказателния процес при този род престъпления.

Източник: „Скай нюз“