Почина оръжейният аферист Аднан Хашоги

2
309
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

В лондонската болница „Сейнт Томас“ днес е починал след продължително лечение саудитският милиардер Аднан Хашоги – съобщи неговият приятел и биограф Роберто Тумбарело.

Саудитският бизнесмен на 25 юли щеше да навърши 83 г. През 70-те и 80-те години става най-богатият бизнесмен в света чрез продажба на оръжие, като играе ролята на посредник между западните правителства и режимите в Близкия изток.

Аднан Хашоги е роден в Мека през 1935 г., баща му е бил личен лекар на краля на Саудитска Арабия Абдул Азиз ибн.Сауд. Сестрата на Адна – Самира – е била жена на египетският предприемач Мохамед ал.Файед и майка на Доди ал-Файед, който загина заедно с Лейди Даяна в Париж през 1997 г. 

Аднан Хашоги завършва колежа „Виктория“ в Александрия“, след което продължава образоването си в университетите на Калифорния, Охайо и Станфорд, но така и не взема диплома. Започва да се занимава с бизнес и през 1956 г. прави първата си сериозна сделка, като печели $150 000 като комисиона за доставката на камиони за Египет, които били необходими за войната срещу Израел. Създава своята компания Triad Holding Co. , построила Triad Center в Солт Лейк Сити. Основно търгува с оръжие като посредник между американски фирми и Саудитска Арабия. Работи като посредник и взема комисиона между 5% и 15%. През 1970 г. получава като комисиона $184 млн. от американската компания Northrop (сега Northrop Grumman), след като урежда сделка за продажба на самолети F-5 на Саудитска Арабия на стойност $4.2 млрд.

През 1988 г. е арестуван в Швейцария като главно действащо лице в аферата „Иран-контри“ – купува американско оръжие, което продава на Иран, а печалбата инвестира в оръжие за контрите в Никарагуа. Търгува с иранския оръжеен магнат Манухер Горбанифар, като му доставя оборудване от САЩ въпреки ембаргото. Парите взема от фалиралаат днес Bank of Credit and Commerce International (BCCI). Доставките прави с яхтата си Nabila, купена по-късно от  Доналд Тръмп само за $1 млн.. Екстрадиран е в САЩ, за да бъде съден, но е пуснат под гаранция. През 1990 г. е оправдан, като е бил подсъдим и по дело за фалшифициране на картини, които му били подарени от филипинския диктатор Фердинанд Маркос и които принадлежали на Музея на изкуствата в Манила. 

В средата на 80-те години богатството му се оценява на $26 млрд., а общо с парите от наследство – около $40 млрд. и по онова време няма друг по-богат човек на Земята – освен краля на Бруней.   

След съдебните процеси бизнесът му се срива и той е принуден да разпродаде голяма част от имуществото си.  През 2006 г. отново е съден за аферата с компанията Genesis Intermedia, Inc., но така и не е осъден. През 2011 г. отново срещу него е заведен процес за пране на пари на стойност $300 млн. 

 

С втората си съпруга Ламиа
–––––––––

През 1960 г. Хашоги се жени за 20-годишната англичанка Сандра Патриша Джарвис-Дали, която приема исляма и се прекръства на Сорая Хашоги. Ражда им се дъщеря – Набила, която е майка на известния пианист и композитор Торвалд Спартан фон Дагенхърст. Има и четирима сина Мохамед, Халид, Хюсаин и Омар.

През 1980 се жени за втори път за италианката лаура Бианколини, която също приема исляма и се прекръства на Ламиа Хашоги. Когато тя му става жена е само на 17 години и от нея той има един син – Али, роден 1980 г.

Притежава най-големия и скъп имот в Марбейя – „Вила Бáрака“, както и имение в Монако, където живее до края на живота си.

За неговото богатство се носят легенди, като в годините когато е най-богатият човек на земята всеки ден харчи по $250 000, за да поддържа екстравагантния си стандарт на живот.