Спокойна нотка в клиника Свети Лазар

2
987
Добави коментар

Сградата е на 18 години. През това време са правени няколко поддържащи ремонта, но на пациентските стаи и фасадата. Всички те са правени поетапно, за да не притесняват пациентите. Тази година арх. Албена Владимирова-Андреева се заела с нелеката, но приятна задача да преобрази първия етаж на болницата. Нелека, защото това е мястото, през което минават най-много хора на ден и няма как да се спре техният достъп до кабинетите, докато тече обновяването на интериора. Приятна, тъй като освен фасадата, също променена по проект на арх. Владимирова-Андреева, рецепцията е другото „лице“ на болницата. Още с влизането бъдещите родители трябва да се чувстват спокойни и в сигурни ръце. Именно затова тук всичко е подчинено на меките форми и облите извивки на мебелите. „Самата рецепция е изработена от гланц лак по мой проект“, споделя архитектът. И подчертава, че е търсила органичната форма ала Заха Хадид. Още оттук си личи, че мебелите кореспондират с облата фасада на сградата. Ламперията също допринася за това меко звучене на интериора.

 

Столовете са от Stimex

Тя е от естествен фурнир орех. В нея са скрити и част от сервизните помещения. Насочващото се осветление подчертава топлината на дървото, а лампата над рецепцията, с формата на облак, придава ефирност на помещението. Целият под на етажа е покрит с италиански гранитогрес, който имитира дърво. Материалът гарантира лесна поддръжка и издръжливост на износване. Използванeто на бялото като основен цвят тук не е случайно. Не само защото интериорът е на място, където се ражда живот, но и неутралната багра си пасва чудесно с дървото и кожата при мебелите. И внася спокойна нотка в двете основни чакални.

И при тях е запазен ритъмът на облите форми, този път при стените. Дори щорите, също в бяло, са подредени така, че да следват водещата роля на овала. И като приятна за окото връзка между архитектурата и медицината е принтът върху едната от стените. Той изобразява Витрувианският човек, който Леонардо да Винчи, допринесъл много за изучаването на анатомията, е направил точно според пропорциите на човешко тяло, описани от древноримския архитект Витрувий.

В приемния лекарски кабинет на болница „Св. Лазар“ също е внесена мекотата на овала и топлината на дървото.