SpaceX ще изстреля BulgariaSat-1 на 17 юни

2
220
Добави коментар

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн SpaceX на предприемача милиардер Илон Мъск обяви 17 юни за дата за изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит – BulgariaSat-1. При промяна на метеорологичните условия прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни, съобщават от пресцентъра на България Сат, част от групата на Булсатком.

BulgariaSat-1 ще бъде изведен в космоса от Кейп Канаверал с вече доказалата се ракета-носител Фалкон 9, предоставена от SpaceX. Той ще  бъде вторият в света изстрелван някога на вече летялата ракета Фалкон 9 сателит.

Сателитът е проектиран да предоставя услуги за минимум 15 години, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено през следващите 20 години. 

Булсатком ще използва 46% от капацитета на съоръжението за собствено излъчване на едноименния доставчик на телевизия в България и на дъщерното дружество „Поларис Медия“ в Сърбия, разказа пред Investor.bg преди дни изпълнителният директор на дружеството Максим Заяков.

Инвестицията, без в нея да е включено последващото опериране на сателита, възлиза на 235 млн. долара и е оосигурена чрез кредит от страна на банката за експортно кредитиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон. Сред останалите инвеститори са Citibank, Raiffeisenbank и “Сибанк“ чрез KBC.

Повече за плановете на компанията и за изстрелването на сателита ще научите от предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria в събота от 19,30 часа.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари