15 жертви и 50 ранени от пожар в небостъргач в Лондон

1
351
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Най-малко 50 души са били откарани в болница след пожара в небостъргача Гренфел тауър (Grenfell Tower) в Северен Кенсингтън в бриганската столица, съобщи лондонската служба за „Бърза помощ”.

Първите съобщения за пожара в 27-етажната жилищна сграда са получени от Скотланд ярд в 01.16 ч. тази нощ.Телевизионният канал „Sky News” съобщи, че по информация на очевидци, от сградата не е останало почти нищо. Съществува опасност сградата да се срути.

Пожарната помощ пристигнала на шестата минута след алармата. Не е ясно защо алармената система на блока, която трябва да предужреждава за пожари, не се е задействала и хората са чукали на вратите на съседите, за да ги предупредят да напуснат, защото много хора са спяли по това време.

„Множество“ хора са загинали при пожара – потвърди пред репортери на мястото на инцидента началникът на Лондонската пожарна бригада Дани Котън. – „Има множество смъртни случаи. Не мога да потвърдя броя им в този момент поради размера и сложността на сградата“, обясни тя. 

Според неофициални информации, загинали са между 10 и 15 души, ранените са над 50 души. Хора са скачали в търсене на спасение от 15-я етаж. 

 

„A number of fatalities“ in huge fire at west London tower block, fire officials confirm #GrenfellTower https://t.co/dniHBLuu0A pic.twitter.com/IFmjqdMxBU
— Sky News (@SkyNews) June 14, 2017

В сградата живеят на вече имигранти, повечето от Сомалия и според очевидци, през седмицата по фасадата са били извършвани ремонти дейности. Миналата година блокът е бил реновиран напълно отвътре и отвън, като е бил облепен със стиропорен изолатор. Сега е бил извършван само козметичен ремонт. 

Фирмата, която е осъществила ремонта Rydon съобщи, че проектът е бил на стойност £8.6 млн., а целият проект за района е бил за £57 млн. Фирмата съобщи, че сградата е била построена през 1970 г. и се е нуждаела спешно от ремонт. Подобрена е вътрешната структура на сградата, изградени са и нови жилища. Освен външната изолация са били подменени прозорците, изолацията, пода. Изградена е и напълно нова система за отопление. 

В сградата се помещава и спортния клуб по бокс Dale Youth Boxing Club, който е дал доста таланти на британския бокс, включително и олимпийския златен медалист Джордж Гроувс. 

Очевидци съобщиха, че са открили по улиците около сградата изгорели остатъци от блока, разнесени от вятъра, които приличали на полистирол (стиропор). 

 

 

Все още не е ясна причината за пожара, но става ясно, че пламъците са се разпространили за минути, което вероятно се дължи на факта, че сградата е била опакована със стиропор.  

Възможно е също така, тъй като повечето обитатели на сградата са мюсюлмани, а сега е месецът на Рамадана и през деня се пости, а се яде вечер, някъде да са приготвяли храна и да е възникнала пожара. 

Пред репортер на Sky News жителят на блока Хичам разказал, че около 00.45 ч. се връщал от джамята и видял пожара. Когато стигнал до блока там срещан мъж, който му казал, че пожарът тръгнал от неговоия хлдилник, който се запалил след късо съединение. Хичам казва, че водял жена, която скача от 8-я етаж.

„Крещеше за помощ, отвскякъде се чуваха писъци за помощ. Но пожарникарите им казваха, да останат в жилищата си“ .

Според кмета на Кенсингтън и Челси Ник Паджет-Броун, в сградата има 120 апартамента, но не всички са били заети. Но в момена на пожара вътре в сградата е имало поне 600 души. Очевидци съобщава за викове за помощ от хората в сградата, мнозина са използвали чаршафи, за да правят въжета, за да търсят спасение.  

Управителят е казал също така, че е имали и преди пожари, но никога огънят не се е разпорстранявал така бързо из цялата сграда. 
 

 

Пострадалите са откарани в пет болници, а огнеборците остават на мястото на произшествието.

През ноември 2016 г. сдружение от граждани „Група за акции Гренфел“ излиза с манифест, в който казва, че „ако се стигне до катастрофални събития ще де разкрият мащабите на проблемите, с които са принудени да живеят обитателите на сградата“.

Групата например алармира, че в „Гренфел Тауър“ има само един вход/изход по време на ремонтни работи и ако се случи нещастие, евакуацията ще бъде затруднена. 

Сега след пожара групата отново коментира: „Ние предупреждавахме за опасностите, но никой не искаше да ни чуе. А ние предупреждавахме за катастрофа като тази и алармирахме, че тя е неизбежна и само въпрос на време“. 

Групата каза също така, че пътя към блока е бил затруднен сериозно от автомобили на спешна помощ и от други автомобили, а хората са били съветвани в случай на пожар да не напускат апартаментите си и да останат вътре. 

 

Сградата се намира в района на Lancaster West Estate, между станцията на метрото на „Латимър Роуд“ и търговския център Westfield’s White City.

Наблизо се намира и Двореца Кенсингтън и чужди посолства наоколо, между които и Българското посолство на „Куинс Гейт“.