Антракс (кожен)

3
291
Добави коментар

Известно също като

Кожен Антракс

Симптоми

Симптомите на антракс на кожата включват мехур и оток. Мехурът ще оформи черна кора.

Описание на състоянието

Антраксът е бактериална инфекция, която обикновено атакува животни, като овце, крави и кози. В редки случаи, хора могат да развият антракс от спори в почвата или инфектирани животни. Хората могат да получат мехур по кожата ако антраксовата спора е успяла да влезе в тялото през драскотина или порязване. Инфекцията може да се разпространи с кръвта и да стане животозастрашаваща, ако не се третира. Булшинството хора с антраксни инфекции на кожата се възстановяват с антибиотици. Антраксът е изключително рядко срещан в САЩ – дори по животните. Но е обичаен в някои части на Южна и Източна Европа, Северна и Централна Америка, Азия, Африка, Средният Изток и Карибите. Изследователите са развили щамове на антракс като биологично оръжие. През 2001 година, 11 души развиват инфекции на кожата си след като боравят с писма заразени с антракс. Всички са се възстановили.

Какво да очакваме

Симптомите на кожният антракс обикновено се появяват в рамките на една седмица след излагането. Те започват с рана, която се превръща в мехур. Може да изглежда като ухапване от насекомо. Раната и мехурът са безболезнени. Мехурът след тва се превръща в язва, покрита с черна коричка. Докато някои се възстановяват без лечение, получаването на помощ може да спаси живота ви. Почти всички хора, които приемат антибиотици за кожен антракс се възстановяват без проблем. Без лечение, почти един на всеки пет души с антраксни инфекции по кожата ще умре. Антраксът не може да се разпространява от един човек на друг.

Рискови фактори

Работа във ферма, работа с животински трупове, кожа, окосмяване или вълна, работа като ветеринар, военна служба в области с антракс, работа в лаборатория с антракс.

Интересен факт

Изключително рядка болест. В САЩ има около един или два случая на кожен антракс на година.

Превенция

Антраксът се среща рядко. Повечето хора няма нужда да предприемат специални предпазни мерки. Хората, които могат да са били в контакт с антракс могат да имат нужда от антибиотици в случаи, че са били инфектирани. Антраксът не може да се разпространи от човек на човек. Има ваксина против антракс, но не е достъпна за масово потребление. Само хората с висок риск от развиване на антракс – като членове на армията, някои лабораторни работници, някои ветерирани и други, които работят със животни, трупове или кожи – обикновено могат да се ваксинират.

Лечение

Хората с кожен антракс обикновено имат нужда от перорални антибиотици за от 7 до 10 дни.

Как да се предпазим сами

Антраксната инфекция винаги се нуждае от медицинско лечение.

Кога да посетим лекар

Обадете се на лекар незабавно ако сте попаднали в контакт с антракс. Ако сте били изложни на антракс или имате някакви тежки симптоми, обадете се на лекаря си незабавно или отидете в спешно отделение. Обадете се на полицията ако попаднете в контакт с съмнителен бял прах, който може да е антракс.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Антракс ли причинява симптомите ми? 2. От какви изследвания имам нужда? 3. Имам ли нужда от лечение? 4. Какви са признаци за спешен случай? 5. Каква е прогнозата ми?

Как се диагностицира

Вашият лекар ще ви прегледа и ще ви зададе въпроси относно възможно излагане на антракс. Може да имате нужда от изследвания на кожата, рентгенови снимки, гръбначна пункция и други.

Влошаване на състоянието

Не получаване на незабавно лечение.

Знаете ли че В Книгата на Изхода, 5-тата чума на Египет – която убива коне, магарета, крави, овце, кози и камили – може да е описание на антраксова епидемия.95% от всички случаи на антракс са кожен антракс.Антракс може да попадне в храносмилателната система, ако човекът яде недобре сготвено месо, заразено с антракс. Стомашно-чревният антракс е фатален при 25% до 50% от хората. Най-рядко срещаният вид антракс в САЩ е. Факт

С лечение, 99% от хората с антраксови инфекции се възстановяват.

Вид на болестта

Заразно заболяване.