Ганглионерна киста

2
393
Добави коментар

Известно също като

Библейска киста, лигавична киста

Симптоми

Симптомите на ганглионерната киста включват малки, меки подутини, които израстват по ставите, както и болка в ставите и ограничена способност за движение на ставите. Често няма други симптоми.

Описание на състоянието

Ганглионерната киста е подуване подобно на джоб, което се формира от тъканта, която покрива става или сухожилие. Тези кисти са пълни с подобна на желе течност и обикновено се появяват по китките и глезените. Ганглионерните кисти са неракови и обикновено са безобидни. Те могат да са почти невидими и да нямат симптоми. Конкретната причина за тях е неясна. Често те се пръскат и изчезват сами, без нужда от лечение. Ганглионерните кисти, които се развиват в ставата в края на пръста, наричани лигавични кисти, могат да са признак за артрит. По-големи кисти могат да пречат на движението на ставата или да притискат нерви, причинявайки болка. Когато има нужда, лечението включва премахване на течността от кистите с игла или оперативното им премахване.

Какво да очакваме

Ганглионерните кисти са малки, меки подутини, които могат да се формират по всяка става, но обикновено се наблюдават по китката или глезена. Те варират в размери от по-малки от сантиметър до няколко сантиметра. Кистите могат да променят размера си, да изчезват и след това да се появяват отново. Обикновено са безболезнени, но ако една киста натиска нерв може да причинява болка и да ограничава подвижността на ставата. Когато кистите причиняват проблеми, леченията включват изкарване на течността с игла или оперативното им премахване.

Рискови фактори

Женски пол

Интересен факт

Ганглионерните кисти са най-често срещаните кисти по ръцете и китките.

Лечение

Лечението за ганглионерни кисти включва:

Наблюдаване и чакане на кистата да изчезне от само себе си.Източване на течността от кистата посредством игла.Оперативно премахване на кистата. Как да се предпазим сами

Няма нужда от самостоятелни грижи за малки, безболезнени кисти. Често ганглионарните кисти изчезват от само себе си.

Кога да посетим лекар

Добра идея е да отидете при лекарят си, зад а може той да види всеки израстък за да определи вида му и да ви успокои. Също посетете лекаря си за болезнени кисти, които затрудняват движението на ставите ви или причиняват дискомфорт.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекар

1. Възможно ли е ганглионерна киста или друго състояние да причинява симптомите ми? 2. Какво мога да направя за да облекча симптомите? 3. Какви са възможностите за лечение? 4. Какъв е шанса кистата да се завърне?

Как се диагностицира

Лекарят ви обикновено може да диагностицира ганглионерна киста като я прегледа. Други изследвания могат да включват източване на течността от кистата или наблюдение с ултразвук.

Влошаване на състоянието

Използване на ставата

Знаете ли че 70% от Ганглионерните кисти се появяват при хора на възраст между 20 и 40.В един етап лечението е включвало смазването на кистата с голяма книга, наричано „Библейска терапия“. Заради риска от травма и фактът, че кисти лекувани по този начин почти винаги се връщат, лечението вече не се препоръчва.Между 38% и 58% от кистите изчезват от само себе си.Източването на киста с игла има от 74% до 84% шанс за успех. Операцията има малко по-висок шанс за успех. Факт

Ганглионерните кисти се наблюдават три пъти по-често при жени, отколкото при мъже.

Вид на болестта

Общо заболяване, често срещано