Отбелязваме Световният ден на бежанците

1
274
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Досега през 2017 г. около 1800 лица са потърсии закрила в България, като сред тях са били и 190 непридружени от никого деца

На 20 юни светът отбелязва Световния ден на бежанците. Българският Червен кръст и Върховният комисариат за бежанците към ООН ще проведат медиен форум по случая. Във форума участие взимат българският вицепрезидент Илияна Йотова, представителя на ВКБООН за България Матайс льо Рут и председателя на Българския Червен кръст – акад. Христо Григоров. 

По повод Световния ден на бежанеца, ВКБООН апелира лидерите и гражданите на България да защитят и приемат бежанците вместо да ги дискриминират. 

„България има дълга традиция на гостоприемство, а мъжете, жените и децата принудени да напуснат домовете си в следствие на война и насилие повече от всякога имат нужда от безопасност и защита. Бежанците не са заплаха. Те са хора също като нас, но бягат от война, насилие и преследване. Трябва да им протегнем ръка вместо да строим стени помежду си“, каза представителят на ВКБООН в България Матайс льо Рут.

ВКБООН призовава българските власти: 

– да подобрят условията в регистрационно-приемателните центрове. 

– да осигурят на достъп на всички лица търсещи закрила до справедливи и целесъобразни процедури по предоставяне на убежище.  

– да прекратят задържането на всички деца бежанци и мигранти и техните семейства. 

– да предоставят на специализирана помощ на деца мигранти и бежанци, особено на тези, пристигащи в България сами. Това включва създаването на алтернативни възможности за грижа, където децата да живеят безопасно с достъп до адекватна медицинска и психо-социална грижа и правна помощ.

– да осигурят на достъп до образование на всяко дете бежанец или мигрант. 

Половината от 22,5 млн. бежанци по света днес идват от три държави: Сирия, Афганистан и Южен Судан. Около 84% от бежанците са приети от страни с ниски и средни доходи. Само три държави – Турция, Пакистан и Ливан, дават подслон на повече от 5 млн. бежанци. Повече от половината бежанци в световен мащаб са деца. 

Досега през 2017 г. около 1800 лица са потърсии закрила в България, като сред тях са били и 190 непридружени от никого деца.

Инициативи

В София Световният ден на бежанците тази година още се отбелязва с кинопрожекция и дарителска акция за дрехи за децата в бежанските центрове в столицата. 

В Дома на киното в 18,30 ч. тази вечер ще започне прожекция на иракския филм „Бекас“ на Карзан Кадер. „След края на прожекцията ще се радваме да се видим на по чаша ароматно кафе и сирийски сладки“, канят организаторите в страницата на събитието във „Фейсбук“.

Призивът на организаторите към гостите е да донесат детски дрехи, „от които вече не се нуждаете“. Те ще бъдат предадени в бежанските лагери в София, където има много по-голяма необходимост от дрехи за децата, отколкото за възрастните. „Ако нямате детски дрехи, донесете неща, от които мислите, че децата могат да имат нужда“, посочват организаторите.

Източник: actualno.com, „Дневник“