Despacito – латинохитът на годината

2
307
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Парчето на пуерториканските изпълнители Луис Фонси и Деди Янки се появи в началото на 2017-а и вече е гледано над 2 млрд. пъти, а през пролетта в ремикса му се включи и мегазвездата Джъстин Бийбър

Рики Мартин, който е най-популярният изпълнител от Пуерто Рико в световен мащаб, има достойни наследници в лицето на Луис Фонси и Деди Янки.

Хитът им Despacito (букв. – „бавно“) излезе в началото на годината, през януари и още тогава стана най-гледаният испаноезичен клип, с рекордните за първите 24 часа 5,4 млн. прегледа. Половин година по-късно равносметката е над 2 млрд. прегледа само в YouTube, достигнати с рекордна скорост!

Видео: Bailando – най-популярният клип на Енрике Иглесас

Нова експлозия в популярността му предизвика през април появата на ремикса с Джъстин Бийбър, който „инжектира“ малко английски текст, като за първи път пропява и на испански.

В началото на лятото песента е шеста поредна седмица на върха в Hot 100 чарта на сп. „Билборд“. Безпрецедентен е успехът й и в радиоефира, сравним с популярността на латинохитове като Livin’ La Vida Loca на Рики Мартин и Macarena на испанското дуо „Лос дел Рио“, което през 1996 г. прекара 14 седмици на върха в американската еърплей класация.

В момента тя оглавява и Топ 50 на платформата за стрийминг „Спотифай“, където всекидневно си я пускат по над 6,5 млн. пъти, отбелязва „Върайъти“.

Фонси първоначално я композира в стил кумбия, но колежката му Ерика Ендер от Панама се включва в творческия процес, а с присъединяването и на Деди Янки Despacito придобива характеристиките на регетон/поп парче.

А ето как звучи и на живо – от гостуването на автора й в шоуто на Конан О’Брайън в навечерието на лято 2017: