Членът на СЕМ Бетина Жотева заплаши журналист

1
436
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Жотева реагирала остро на изказване от страна на журналистката Къдринка Къдринова по време на на заседание на медийната комисия в парламента

„Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става“. С тази реплика членът на Съвета за електонни медии (СЕМ) Бетина Жотева се обръща към журналистката Къдринка Къдринова по време на на заседание на медийната комисия в парламента и се чува добре на запис.

Изявлението на Жотева е в отговор на въпрос към нея откъде знае, че външният ни министър Екатерина Захариева е „за“ закриването на „Радио България“.

На въпроса „Това заплаха ли е?“, Жотева отговаря с „Абсолютно, пред всички!“.

Къдринова обяснява случилото се в сайта „Барикада“: 

„Зададох пред микрофон журналистически въпрос, свързан с темата на обсъждането към Жотева и очаквах в отговор да получа от нея разяснение, потвърждение или опровержение. Видимо раздразнена от въпроса, Жотева не отговори на него пряко. Реакцията й пред микрофона в залата на заседанието на парламентарната комисия бе да определи като „трагедия” и „драма” журналистическите ми качества. 
По-нататък, докато дискусията продължаваше, Жотева се обърна към мен вече в личен план. На записа се чува как тя каза: „Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига.“

Аз я репликирах: „В нищо не ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице“.

Жотева продължава: „Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!“

Къдринова пита: „Това какво значи – заплаха ли е?“

Отговорът на Жотева е: „Абсолютно. Пред всички!“, като след това добавя „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става“.

Самата Бетина Жотева отрича да е говорила за съдбата на „Радио България“ с външния министър или с чужди посланици. 

„Нито Екатерина Захариева е говорила с мен по какъвто и да е било повод, нито аз съм говорила с нея за съдбата на „Радио България“, нито съм се срещала с испаноезични посланици. Естествено, подскочих като ужилена до тавана. Това е една много долна инсинуация, изключително грозна“, коментира тя.

По думите на Жотева вече има подадена жалба срещу журналистката Къдринова за клевета.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти-България публикува официална позиция по темата и призова Бетина Жотева да преосмисли дали има място в медийния регулатор. 

Ето и позицията: 

„Асоциацията на европейските журналисти-България намира за недопустимо член на Съвета за електронни медии да отправя заплахи към журналисти по какъвто и да бил повод.

Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. Дори информацията, върху която е построен въпросът, да не е вярна, отговорът трябва да бъде по същество и в никакъв случай да не съдържа лични нападки и заплахи.

В медиите бе публикуван запис на изключително смущаващи реплики, отправени от Бетина Жотева към журналистката Къдринка Къдринова по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии. АЕЖ-България се свърза с г-жа Жотева и се запозна със стенограмата от заседанието.

Г-жа Жотева дължи обяснение за поведението си и вероятно извинение на Къдринова. АЕЖ-България призовава г-жа Жотева да преосмисли дали след този случай може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ.“

Бетина Жотева е бивш журналист от БНТ и в. „Труд“, говорител на кандидат-президентската двойка Иван Маразов и Ирина Бокова, медиен съветник на Българския бизнес блок на Жорж Ганчев, Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз и бивш говорител на Външното ни министерство. 

Като първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии Жотева е част от един от най-големите пиар гафове за България – инсталацията на чешкия художник Давид Черни „Ентропа“, изправена пред сградата „Юстус Липсиус“ в Брюксел по случай чешкото председателство на ЕС, където България е представена като „турски тоалетни“. Тогава Жотева настоява за сваляне на българския сегмент, който е покрит с черно платно. Това обаче само засилва скандала и насочва общественото мнение към него. 

Други скандали с журналисти

Това далеч не е първият ѝ сблъсък с журналисти. През 2016 г. още като говорител на Външното ни министерство тя отправя нападки във „Фейсбук“ срещу журналистката Алексения Димитрова, обвинявайки я за агентурното ѝ минало. 

По това време Димитрова е единственият представител на България, който участва в мащабната разработка по разкриване на офшорни фирми „Панама пейпърс“. Макар и на свободна практика, журналистката си сътрудничи с „24 часа“ и е предоставила на медията информацията, с която разполага. Според Жотева обаче като разобличен сътрудник на ДС Димитрова нямала право да има достъп до подобни данни, а написаното от нея било със съмнителна достоверност.

Случаят „Радио България“

В началото на месеца БНР се заговори поетапно спиране на „Радио България“ – радиото, което е гласът на България в чужбина на над десет езика. Самото спиране предизвика остра реакция сред журналистите в БНР. Според генералния директор на Българското национално радио (БНР) Александър Велев липсва на интерес към самото радио. 

Той предлага промяна на лиценза на „Радио България“ – да има излъчване само на турски език, като се запазва присъствието на радиото в интернет на руски, английски и турски език. Ако това бъде прието, отиват си шест редакции на чужди езици – албанската, гръцката, испанската, немската, сръбската и френската.

Източник: „Барикада“, Нова телевизия