Каракачанов: Темата за наборната военна служба не е затворена

1
311
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

По думите на военния министър вероятно ще се стигне до проект за връщането на казармата, но все още няма конкретни предложения, разчети и т.н.

Темата за наборната военна служба не е затворена. Тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в отговор на въпрос от народния представител Антон Кутев относно възстановяването на наборната военна служба. 

Според Каракачанов мнението на всички професионални военни е било, че страната ни не е трябвало да бърза с отмяната на наборната служба. 

„Темата трябва да се развива, вероятно ще стигнем дотам, но не сме готови с конкретните предложения, разчети и т.н.“, обясни военният министър. 

Каракачанов обясни още, че в управленската програма е записано въвеждането на военно учение. Ще се водят разговори с Министерството на отбраната, за да се види какво може да се направи по този въпрос. Според Каракачанов може да има практически лекции, при които децата да се докоснат до армията. 

Виж още: Каракачанов обеща военно обучение в училищата от 2018 г.

„Сега в момента има 5 часа по военна подготовка. Едно учебниче, с 5 урочета – абсолютно теоритични. Ние е смятаме, че тези часове трябва да се увеличат. Дали 15 или 20 е въпрос на разговори с Министерство на образованието“, обясни министър Каракачанов.

Той също така подчерта, че наборната военна служба съществува в държави като Швеция, Австрия, Швейцария, Гърция, Турция и др.

Виж още: Управленската програма на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (пълен текст)