УСПЕХ! Космическа ракета Фолкън 9 достави в космоса първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1!

1
351
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 23 Юни 2017

Посещения: 31

Кадър от днешното изстрелване на първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1. Photo credit : SpaceX

23 юни 2017 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 22:10 ч. българско време от стартовата площадка 39А на космическия център Кенеди излетя ракетата „Фолкън 9“ с първия български комуникационен спътник BulgariaSat-1.

По-малко от 35 минути след началото на полета спътникът се отдели успешно от горната степен на ракетата-носител.

Това бе вторият полет на вече използвана първа степен на ракета „Фолкън 9“ (при първия в края на март СпейсЕкс изведе в орбита благополучно спътника SES-10). Илон Мъск днес не очакваше първата степен да се върне повторно след полета върху роботизираната плаваща платформа в океана, защото степента навлизаше при многократно по-големи сили на триене и съпротивление в сравнение с тези при предходни мисии. Но въпреки това не останахме разочаровани – степента на „Фолкън 9“ извърши благополучно кацане!

BulgariaSat-1 е едва вторият спътник на България, който е изстрелян в космоса, и той излетя близо 36 години след полета на първия – „България 1300“ (още известен като „Интеркосмос 22“). Изпратеният през 1981 година от космодрума Плесецк спътник бе базиран на съветската платформа „Метеор“, бе сглобен в България и бе оборудван с български научни инструменти.

Но за разлика от него BulgariaSat-1 е създаден на базата на платформа SSL 1300 от американската космическа компания Space Systems Loral и е предназначен за нуждите на телекомуникационния оператор Булсатком. Той ще предоставя директно до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги в България, на балканите и в други европейски страни. Очаква се да работи в геостационарна орбита минимум 15 години.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/