Cava превзема света

6
296
Добави коментар
sstories
sstories

7 евро стигат за дегустация, с група 80 евро на човек

600 умножено по 7 след това по 30. Числото, което се получава са средните приходи, които влизат в една бодега –кава/винарна или шато в Испания/ в столицата на пенливото вино Сан Садурньо д Аноя, на 45 км югозападно от Барселона, от посещенията за дегустация в началото на есента. За пояснение 600 е средното число на посетителите на ден, 7 евро е средно таксата на човек, когато сам организира пенливото преживяване, 30 са дните от един месец, а тя обичайно варира от 6-10 евро. Твърди се, че на екскурзиантите с автобус е възможно тази радост да струва между 60-80 евро на човек, но в случая туристическите агенции са тези, които определят правилата.

Разходка с влакче в градините на Cordoniu преди да започне дегустацията

След края на зашеметяващата разходка из двайсет и трийсет метрови тунели под земята, където се съхранява пенливият еликсир, малцина са гостите, които не си купуват поне бутилка искряща кава, а някои с ентусиазъм плащат за два и три кашона. За сведение цените варират от 3 до 60 евро за бутилка, като 60 евро за топ оф д топ на кавата на Codorniu, предназначена за колекционери, сноби или просто бохеми.

И още – 300 души е числото на средната посещаемост на бодегите през останалата част от годината дневно.

Една от причините Сан Садурни д’Аноя да се превърне в толкова любимо място за развлечение е наличието на 80 бодеги/винарни/ на едно място. С 200 производители, някои от които кооперативи. Те работят в пълно сътрудничество помежду си. Всяка бодега-кава представлява своего рода архитектурен шедьовър, потънал в зеленината на вековни дървета и много лозя. Като в приказките и филмите…

Каталунската кава е шедьовър

Световните енолози, сляпо вкопчени в традициионна вярност към френското шампанско все още отказват да припознаят изключителните качества на каталунската кава. Въпреки това по- разкрепостните се конфронтират със статуквото и доверявайки се на сетивата си с радост рекламират едно от чудесата на испанското винопроизводство.А на каталунците сякаш хич не им пука от високомерното ниглежиране.

Чаша кава в горещините, това е добра идея

Всяка година производството на кава се увеличава, и завоюва бавно, неумолимо и с радост световните пазари. Милиони бутилки потеглят към САЩ, Китай, Япония, Тайланд, Австралия и почти всички страни

от ЕС. Стотици гости на Барселона отиват дневно да прекарат уикенд дегустация в Сан Садурни д’Аноя спасявайки се от каталунското слънце сред високите галерии на бодегите. Вдъхвайки с пенливата кава от аромата на испанско достолепие, аристократизъм, и красива архитектура, които са в изобилие там.

Достъпно за всички

Защо кавата става все по- популярна в света? На първо място, защото ценово тя е достъпна за всеки сегмент от пазара, при това с високо качество. В испанските и европейски супермаркети тя може да се намери на народни цени от 2,50 до 10-тина евро, като при това консуматорите са сигурни, че ще получат едно много добро качество. Разбира се, се тук не говорим за високите ценови нива, където бутилката освен зашеметяващи вкусове, предлага специална история.

Една от избите в столицата на испанското шампанското , близо до Барселона

Стимулиране на кооперативите 

Спецовете в европейското и световно винопроизводство обясняват каталунския и испански бум с революция в сектора, специален маркетингов подход от страна на държавата, приоритет и стимулиране на кооперативите в бранша и съответно ниска себестойност на продукта. Мнозина участвали и присъствали на гроздобер в района разказват как цели сочни гроздове безмилостно се хвърлят в междуредията заради преизпълнение на квотите и заради неумолимия стремеж към производство на безупречни вина.

Срещу 3 евро качество за 10 евро

Испанците набират скорост във винопроизводстовото не само с обеми, а с качество. Купувам си само испанско вино, защото за 3 евро на масата ми има напитка равностойна на бутилка от 10 евро, категоричен е българин в Барселона, успял да постигне стандартите на средната класа.

Кавата- испанското шампанско

Cava е пенливо вино, произведено при сериозен контрол. Всъщност то е шампанско. Думата произлиза от каверна, пещера, вдлъбнатина, поради това, че се съхранява под земята, като дълбочината в някои бодеги/винарни или шата/ може да е 20 метра, а разклоненията им да достигнат 30 км, както е в най- голямата Codorniu в Сант Садурни д’Аноя и 20 км след следващата я Frexenet. Известно е, че никой в ЕС , освен французите не би посмял да нарече шампанското си шампанско, защото след съдебни битки, в крайна сметка Франция удържа окончателна победа в това отношение и затова в Испания след 1986 г “кава” става всяко испанско пенливо вино. Но това противоречи на законите на ЕС.

Една от водещите изби за кава Фрексенет

По тази причина испанците са принудени да създадат деноминация за кавата (DO Cava) на географски принцип. DO Cava е зона, разположена в 160 общини на 10 провинции в Каталуния, Арагон, Навара, Риоха, Страната на баските, Валенсия. Истината е обаче, че 95 процента от цялото количество се прави в Пенедес, югозападно от Барселона, а Сант Садурни д’Аноя се смята за столицата на Cava.

Там се намират 80-те изби, които работят и съществуват в пълен синхрон. Идеята е колкото повече, толкова по-добре, защото така се оформя дестинация. Най- големите изби са Frexenet и Codorniu.

 

Четири сорта

Кава е вино, направено по традиционния метод на шампанското, но в Каталуния основно и с други сортове – бели макабео, пареляда и шарело, но по закон са разрешени шардоне и малвазия от белите и гарнача, монастрел, трепат и от скоро – пино ноар от червените. Повечето производители използват основно трите местни сорта – макабео, пареляда и шарело, като, естествено, съотношенията варират. Според специалистите Макабеото отговаря за свежестта и киселините, парелядата дава тялото, а шарелото – ароматите и финеса. На последния сорт се дължи и характерният лек землист аромат, а като цяло в повечето кави се долавят цитрусови нотки и свеж финал.

Да затаим дъх пред чудото на искрящото вино

Любопитно е да се научи, че Codorniu, най- голямата изба започва да произвежда кава от шардоне по идея на Аnа Codorniu, която е и последният човек, носещ фамилията Codorniu, от собствениците на тази бодега.Едно от пенливите вина с нейното име е може би най- популярно сред почитателите на каталунската напитка и е около 8 евро бутилката.

До там столицата на кавата може да се стигне много лесно и сам да си организираш пътуването. Просто вземаш първото метрото в Барселона, за да стигнеш до гарата, в която влизаш направо от метрото. Купуваш си билетче до Сан Садурни д’Аноя и това е. Преди това просто пускаш една търсачка в нета, избираш си изба и по телефона ще ти обясня всичко. Държат се човешки, без предвзета любезност, дори ще ти обяснят как да сигтеш до тях. Най- добре е да си ангажираш спане в центъра на Барселона има достатъчно изгодни хотели и хостели. Ето ви и линк за букване.