Бъзак (тревист бъз) (Sambucus ebulus L.)

120
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Бъзак (тревист бъз)

(Sambucus ebulus L.)

Семейство Бъзови (Caprifoliaceae)

Публикувано от Пери на 13 октомври 2009 г.

Последна промяна на 13 октомври 2009 г.

Многогодишно тревисто растение с неприятна миризма. Стъблото е високо 50-200 см. изправено, с мека шуплеста сърцевина. Листата са нечифтоперести с 9-11 (5-13) заострени, напилени листчета. Цветовете са бели или бледорозови. Плодът е черен, сферичен, блестящ, около 4 мм в диаметър с червеникъв сок и 3-4 костилчици. Цъфти през юни – юли, а узрява през септември – октомври.
Разпространен е из цялата страна до 1800 м. надморска височина.
Използват се плодът (Fructus Ebuli) и коренът (Radix Ebuli), а по-рядко и цветовете (Flores Ebuli).
Цветовете съдържат незначително количиство етерично масло, циногенен гликозид и захари; плодовете – антоцианови багрилни вещества, захари, валерианова, ябълчна и винена киселина, дъбилни вещества,смоли, пектин, витамин С и др. В зелените плодове и семената се съдържа цианогенен гликозид, поради което са отровни, но сокът на зрелите плодове не е отровен. В корените се съдържат дъбилни вещества и танини.
Има диуретично, антимикробно и потогонно действие.
Растението се използва от дълбока древност при много и различни заболявания: отвара от корените – при бъбречни заболявания; запарка от цветовете – при трудно уриниране и за изпотяване; чай от листата – при чревни колики; гъст екстракт от плодовете – при безапетитие, анемия, отпадналост и местно втриване върху кожата при ухапване от насекоми, при хемороиди и ревматизъм.
Запарката и отварата се правят при съотношение 5-10 гр. билка на 300-400 мл.вряща вода. Пие се по една кафена чашка 3 пъти дневно.

Това е една страхотна статия.Може да помогне на много болни,особено когато узрее бъза се берат плодовете и се налагат със захар,а след 40 дни започва да се пие сиропа,който е зареден с много витамини и минерали помага при много болести.