Васил Лазаров, Вивекта и качеството на европейското месо

1
374
Добави коментар
Mitakus69
Mitakus69

Васил Лазаров е управител на фирма Вивекта, която се занимава с дистрибуция на висококачествени продукти от едни от най-големите и доказали се марки на Западния пазар.

Причината да споменавам тази компания е именно добрият пример, който дава тя за развитието на българския бизнес и ползите от това да съществуват отворените пазари в Европа.

Вивекта БГ ЕООД си партнира с едни от най-големите производители, преработватели и търговци на месо, риба и др. Сред партньорите на фирмата са Даниш Краун, McCain Foods Limited, Urzante, Aretol, Silver Fern Farms, AFFCO и др. Всички те ся с доказан опит, дългогодишна традиция и стабилни търговски отношения с много страни.

Предимството на това да си член на Европейския съюз е именно свободното движение на стоки, капитали, услуги и хора. Може би в първите години на членството си не можехме да оценим именно тези неща, защото бяхме засипани от директиви и критерии, които трябваше да покрием. Що се отнася до производството, българската държава трябваше да въведе определени изисквания, които се видяха ненужни и утежняващи процеса за българските производители. Но след 10 години на членство в съюза и след преминалия първоначален шок от всички норми, с които трябва да се съобразяваме, започваме да оценяваме предимствата на това да имаме възможност за избор.

Ето защо дейността на фирмата на Васил Лазаров Вивекта дава възможност за избор на определени хранителни продукти с доказан произход, качество и традиция в производството.

Защо това е важно? Защото конкуренцията е полезна. Ако на определен пазар не съществува разнообразие от една по вид стока, като се предлага различно качество и цена, разбира се, то никога няма да разберем дали стоката е достатъчно добра или не. Просто защото няма да имаме с какво да я сравним.

Преди да станем част от отворените пазари на Европа, българските бизнесмени като Васил Лазаров, трудно се решаваха да извършват подобен тип дистрибуция, тъй като внасянето в страната ставаше значително по-сложно, а освен това се плащаха и много по-големи мита и такси. Това правеше крайната цена на продукта много по-висока, а оттам и не достатъчно предпочитана от потребителите. Независимо, че качествата на стоката са били на същото високо ниво, цената е била фактор, който е отказвал огромно количество потребители.

И въпреки това разнообразието е важно. Защото е много удобно да успееш да намериш испански, канадски, датски, новозеландски или от друга държава продукти в кварталния си магазин. Напълно е вярно, че в родните климатични условия, не можем да произведем качествен зехтин, като този от долината на река Ебро в Испания, какъвто намираме в магазините си, дистрибутиран от фирмата на Васил Лазаров Вивекта. Датското месо е с над 125-годишна традиция в селекция на породата, а канадските бланширани картофи могат да се намерят навсякъде по света. Все примери, че свободата и богатството на пазарите е важно, а изборът… той е индивидуален за всеки.

Google+ Comments