Обичам зехтина на Васил Лазаров и Вивекта

1
335
Добави коментар
IulianaK
IulianaK

Опитайте зехтина, който се внася у нас от фирмата на Васил Лазаров Вивекта, и ще се влюбите в него! Аз си го купих за първи път и определено не възнамерявам да го сменям с друг.

Става дума за този с марка Urzante, екстра върджин в стъклена бутилка. Предлага се и в пластмасова, но аз съм на мнение, че стъклото защитава продуктите по-добре. Имам известни скрупули относно пластмасата и се старая да я избягвам. Опитвам се да съм по-природосъобразна, затова купувам стъклени бутилки и след това ги изхвърлям в контейнерите за разделно събиране на отпадъци.

Ако оставим това настрана обаче, с две вдигнати ръце ви препоръчвам зехтин, внасян у нас от фирмата на Васил Лазаров Вивекта БГ. По вкуса и вида на Urzante си личи, че говорим за изцяло чист продукт. Опитвайки го, си представям десетки ниви и стотици маслинови дръвчета, които растат в недрата на уютната долина на река Ебро, Северна Испания. Маслиновите клонки са натежали от узрелите плодове, а слънцето ги гали с топлите си лъчи. Откъсвам маслините една по една и усещам аромата им чрез зехтина в ръцете си. Наречете ме романтичка, но обичам да откривам красотата и в най-ежедневните неща.

За да се насладите и вие на удоволствието от първокачествен зехтин, ще ви споделя моите три златни правила. Винаги се придържам към и тях и именно така попаднах на любимия ми Urzante. Ето за какво да внимавате:

Дата на реколтата. Тя е по-важна от датата на бутилиране, защото е индикатор за свежест. Колкото по-скорошна е, толкова по-добре.
Условия за съхранение. Не излагайте зехтинът на слънчева светлина. Дръжте го в кухненски шкаф и винаги затваряйте капачката плътно. Така ще намалите максимално досега му с кислорода и ще предотвратите процеса на гранясване.
Усетете миризмата. Зехтинът трябва носи хубав аромат, от него да се усещат приятни тревисти или лимонови нотки. Ако не ги долавяте, значи продуктът ви не е първокачествен. Затова не вярвайте само на етикета, но и на собствените си сетива.

Лично аз предпочитам да консумирам зехтин в сурово състояния. Използвам го за овкусявена на салати или като топинг за други ястия. Когато готвя, използвам краве или кокосово масло като мазнина. Има хора, които мариноват месо в зехтин и после го пекат, но аз не съм от тях. Когато приготвям месо, използвам две чаши червено вино. Една за марината на месото и една, която си поднасям към устата.

Google+ Comments