Станимир Михов: Българите имат желание да спортуват, но не знаят как

14
421
Добави коментар

Станимир Михов се занимава с фитнес повече от 10 години. Има блог, в който редовно публикува полезна информация за тренировки, здравословно хранене и диети.

В разгара на лятото се срещнахме с него, за да ни разкаже какви са му впечатленията за навиците на българина. Вярно ли е наистина, че не спортуваме и се храним нездравословно или напротив – вманиачили сме се по темите за спорт и правилно хранене.

Тренира ли българинът?

Станимир Михов: Доста хора тренират различни видове спорт, но също и голяма част не практикуват никаква физическа активност. Срещам много ентусиасти, които имат желание да започнат да спортуват, но не са сигурни какво и как. Това е и част от мотивацията ми да се занимавам с блога си, където публикувам постоянно материали насочени към хора, които искат да спортуват.

Храни ли се българинът здравословно?

Станимир Михов: Най-често хранителните избори, които правим не са здравословни. Много храни и напитки, които се рекламират като полезни, всъщност не са. Хората не се интересуват по-задълбочено с какво се хранят, а това позволява на много компании да продават продуктите си, донякъде чрез заблуда. Подобни примери са повечето протеинови барчета, които съдържат въглехидрати и мазнини, а съдържанието на качествен протеин в тях е много ниско. Студеният чай също се счита за полезна напитка, но всъщност може да съдържа изкуствено добавена захар, в количество колкото 1 кола.

Кои храни са здравословни и би препоръчал?

Станимир Михов: Храни в тяхното естествено състояние като: чисти меса (без кожа / с изрязани мазнини) – източници главно на протеин; риба (като сьомга, пъстърва, херинга) – източници главно на протеин, ненаситени и омега 3 мазнини; разнообразие от зеленчуци – източници на фибри, витамини и минерали; пълнозърнести храни (като овесени ядки, кафяв ориз и див ориз, киноа) – източници главно на комплексни въглехидрати, витамини и минерали; сурови ядки и семена (бадеми, лешници, фъстъци и лен, слънчоглед, елда) – източници главно на мазнини, витамини и минерали; растителен протеин (като боб и леща) – източници главно на сложни въглехидрати, фибри и протеин; сезонни плодове.

Кои храни са вредни и трябва да избягваме?

Станимир Михов: Препоръчвам да се избягва редовния прием на преработени храни. Храни като пържени картофи, сладки, торти, тестени изделия, газирани напитки и други предоставят значителен брой калории, но без да задоволяват апетита или да имат добра хранителна стойност. Дори могат да увеличат чувството на глад кратко време след консумацията им, тъй като имат сериозно влияние върху кръвната захар, а това да доведе до напълняване.

Какво е мнението ти за популярните диети в интернет пространството, които се рекламират с различни известни българи – имаме предвид диети като тази на бизнесдамата Ваня Червенкова, актьорите Стефан Данаилов и Краси Радков?

Станимир Михов: Някои от най-популярните диети в интернет пространството са „90 дневната диета“ и „диетата на Ваня Червенкова„. Проблемът с този тип диети е, че са прекалено ограничаващи. Това често води до здравословни проблеми, които се отразяват неблагоприятно не само на здравето, но и на визията. Например, рязкото ограничаване на калории при следване на хранителен режим, почти със сигурност ще забави метаболизма ви (калориите, които горите в покой). Така има голямо вероятност желаното отслабване да стане невъзможна задача, независимо колко гладувате, използвате хапчета за отслабване или спортувате безброй часа на ден. Друг минус е, че бърз спад на килограми често се свърза с поява на стрии и целулит по кожата. Много хора споделят, че след подобни диети са свалили килограми, но ефектът, който са очаквали, е далеч от постигнатото.

Препоръчваш ли на тези, решили да подобрят здравословната си форма, да го правят, без да се допитат до професионалист?

Станимир Михов: За подобряване на здравословната форма може да се работи и самостоятелно. Повечето хора обаче се усещат, че трябва да се погрижат за здравето си, едва когато е станало прекалено късно. Ако усещате, че се намирате в подобна позиция, то консултацията и стартиране на съвместна работа с професионалист е най-ефективен и безопасен вариант. Други интересни материали относно подобряване на физическото си състояние можете да прочетете и на сайта на  Станимир Михов.

Подобни публикации:

Тервел Пулев: България е раят на земята!