Разрешиха строежа на 77-метрова сграда на бул. „България“ в София

1
425
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Столичният общински съвет разреши строежа на 77-метровата сграда на бул. „България“. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, Реформаторски блок и Глас Народен по време на днешната сесия на Общинския съвет. Единствените, които гласуваха с „Против“ са Иво Божков, Марта Георгиева и независимият съветник Войслав Тодоров.

Новото градоустройство на терена на ъгъла на бул. „България“ и ул. „Борово“ бе одобрено от Комисията по градоустройство едва при третото обсъждане, което се състоя на 5 юли.

Високата сграда е част от комплекс, който ще се изгражда там. Съмненията на някои общински съветници са, че теренът на сградата попада в зона, в която няма ограничение на височината на застрояване, цялостният терен излиза от разрешеното за строеж място и не на последно място – какъв ще бъде ефектът върху трафика в района. По мнение на някои съветници решението да се построи сградата реално се позовава на вратички в устройствените закони.

„За мен също не е безспорно ясно дали настоящото предложение, което приемаме е изцяло законно“, казва Марта Георгиева. Според нея няма графично доказателство, че въпросната сграда попада в зоната за обществено обслужване. Параметрите, които тя ще има не отговарят на нормативите в жк „Борово”.

Марта Георгиева цитира мнението на главния архитект на София Здравко Здравков, изразено по време на заседанието на ресорната комисия, според когото кръгчето, което определя тази зона за обществено обслужване по схемата на устройствения план е в мащаб 1/25000 и в момента, в който се приближава, за да се види какво попада в него, то се превръща в една „аморфна форма”. „Това не е графично доказателство дали сграда влиза или не в кръга. Според Здравков сграда попада точно в ръба на кръгчето. „Аз тълкувам това твърдение, че сграда се разрешава на ръба на закона”, коментира Георгиева по време на обсъждането.

Парцелът на бул. „България“ и ул. „Борово“ е на компания „България Билдинг“, която смята да изгради офиси, апартаментен хотел и търговски площи. 77-метровата сграда е част от този комплекс.