Момчил войвода

46
394
Добави коментар
ximko
ximko

Днес се навършват 672г от героичната смърт на една особена личност в българската история- Момчил юнак. 

Той се превръща в първия борец на балканските народи срещу турското нашествие и неговата легендарна храброст и саможертва стават пример.

През 1345г. 20-хилядна ромейско-турска армия настъпва срещу него. Битката става при Буруград, това е втората столица на Момчил, наричана още Орлово гнездо.Той приема тази битка, след като разполага само с около 5000 конници.

Грешката му обаче е наказана. Въпреки юначеството на неговите воини, голямото числено превъзходство на противника решава изхода от сражението. Когато остава с шепа воини, иска да му отворят портите на Буруград, но те остават залостени. Това предателство решава съдбата на Момчил и той намира своята гибел.

Една от най-популярните песни с негово участие е „Женитбата на крал Вълкашин“. В нея се разправя как Момчиловата жена Видосава, го е предала в ръцете на Вълкашин, който го е убил пред собствената му крепост. Когато Вълкашин искал да нарами доспехите на Момчил и установил, че са прекалено големи за него, се обърнал към Видосава с думите: „Ти предаде такъв юнак, мен ли няма да предадеш…“, след което я убил и взел за жена сестрата на Момчил – Евросима. От техния брак се родил Крали Марко, един от най-големите фолклорни герои на българи и сърби.

Свързани