Борисов иска ЕС накуп да стане член на НАТО

2
326
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че ЕС трябва да стане колективен член на НАТО, за да може бюджетите за отбрана да бъдат използвани по-ефективно, пише кипърският в. Famagusta Gazette.

„Ако това се случи, ЕС ще може да предоставя два процента от бюджета си за отбрана и заедно с НАТО да постави приоритети за развитието на въоръжените сили на държавите, според заплахите към всяка страна“, заяви Борисов. „Това е прагматично, защото военното оборудване е безбожно скъпо, военните учения са също скъпи, а поддръжката дори още повече“, добави той.

Според него страните членки на ЕС ще се чувстват спокойни и никоя държава няма да изразходва много пари.

През 2014 г. страните членки на НАТО решиха да увеличат бюджета си за отбрана до 2% от своето БВП. 

Той лансира идеята си още на срещата на високо равнище в Брюксел на 23 юни, макар че тогава никой не му обърна внимание и не обсъжда тази тема. Премиерът каза: 

„За мен най-прагматичното решение на тема отбрана е колективно членство на ЕС в НАТО – каза с характерен апломб българският премиер. „Тогава като колективно членство, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кой му трябват повече самолети, кораби. В зависимост от това, както ние сме на Черно море, ни трябват повече кораби или сухопътни войски. Така мисля, че в пъти ще излезе по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което само милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС“, обоснова се Борисов.