Кои са най-добрите държави за имигрантите

1
393
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Швеция оглавява класацията, съставена от U.S. News & World Report, България е в средата на подреждането сред общо 80 страни в списъка

Швеция е най-добрата държава за имигрантите според класация на американското издание „Ю Ес нюз енд уърлд рипорт“ (USNews.com). В челната петица са още Канада, Швейцария, Австралия и Германия.

Подреждането е съставено след анализ на международната репутация на 80 държави, тяхната имиграционна политика и данни за икономиката.

Скандинавските държави – Швеция, Норвегия, Финландия и Дания – окупират четири от местата в десетката, като са оценени високо до голяма степен заради икономическите параметри и стремежа към социално равенство.

Четири от държавите в Топ 5 – Канада, Швейцария, Австралия и Германия – се славят с най-стабилната икономика и осигуряването на редица мерки за интеграция на имигрантите, например езиково обучение и приравняване на професионалната квалификация.

Общата класация на най-добрите държави показва, че над 40% от анкетираните приемат имиграцията като проблем номер 1 пред света в момента, обясняват от изданието.  

Най-много мигранти има в САЩ, които са и източник на най-много парични преводи навън, но страната се нарежда едва на седмо място заради по-ниските параметри по отношение равенството в доходите.

Въпреки силната си икономика Великобритания заема 17-о място, като е една от шестте държави, заедно със Саудитска Арабия (номер 33) и Мианмар (номер 74), която ориентира имиграционната си политика съобразно интересите на своите собствени граждани.

Страните в Близкия изток, сред които Обединените арабски емирства (15-о място) и Катар (23-то място), имат относително голям дял мигранти спрямо числеността на населението. Те обаче се класират по-ниско заради неспособността си да осигурят на мигрантите нужния инструментариум за интеграция.

Топ 10 на държавите, които са най-добри за имиграция, изглежда така:

1. Швеция 2. Канада 3. Швейцария 4. Австралия 5. Германия 6. Норвегия 7. САЩ 8. Холандия 9. Финландия 10. Дания

Нататък следват Люксембург, Австрия, Нова Зеландия, Франция, ОАЕ, Ирландия, Великобритания, Сингапур, Италия, Япония, Китай, Япония, Катар, Русия, Южна Корея, Португалия, Гърция, Израел, Словения, Оман, Украйна, Бразилия, Саудитска Арабия, Румъния, Аржентина, Панама, Бахрейн, Беларус, Чили – и България.

Страната ни е 40-а в класацията на подходящите за имиграция – и едва 63-та в общия списък с най-добрите държави, след Тунис и преди Колумбия.

България е номер 40 и по отношение на образованието, но за чуждестранни студенти е едва 71-ва. По-високо сме в класациите за екологичен начин на живот (номер 36), за жените (номер 32), за седалище на корпорация и по показателя „прозрачност“ (номер 40), за отглеждане на деца (номер 41), комфортно пенсиониране (номер 43) и начало на собствен бизнес (номер 45).

Източник: U.S. News & World Report