Пиле в тенекия | Art senses – артистични идеи за интериор и градина

13
400
Добави коментар

Това е един оригинален подход за приготвяне на вкусно пиле на открито. Подходящ метод както за малки семейни излети, така и за големи компании. Едно от най-важните условия е да се внимава с огъня на открито, да са обмислени всички възможности за евентуална заплаха от предизвикване на пожар – вятър, горими материали в близост и т.н., както и да са взети предпазни мерки за неутрализирането на подобни инциденти. А по същество, идеята е лесна за изпълнение и много вкусна като резултат.

Необходими са:

Тенекиени кутии (от сирене, мед, маслини, подобни) По един шиш с подложна чиния на кутия Овкусени пилета с подходящ за кутиите размер Зеленчуци

Начин на приготвяне:

Овкусяването на пилешкото месо е от голямо значение за сочността и аромата му впоследствие. Пилетата могат да бъдат мариновани в самите тенекии като престоят поне 6 часа. Много вкусна марината се приготвя от зехтин, 6-7 с.л. гъст соев сос, 3-4 с.л. мед, 4-5 скилидки счукан чесън, 2 с.л. горчица, 1 с.л. къри, 1 с.л. кориандър, 1 с.л. куркума, стрък розмарин, черен пипер и сол на вкус, една чаша вино или бира, вода. С разбърканите в около 200гр. зехтин съставки се намазват пилетата, поставят се плътно в тенекията и се заливат с вино и вода. Съобразявате маринантата с количеството пилета. Естествено, може и просто да ги осолите. След като внимателно изберете терена за барбекюто, трябва да закрепите стабилно шишът, върху който ще се пекат пилетата. Ако ще печете и зеленчуци е добре да имате и метална подложна чиния/тавичка, в която да ги поставите. Така, поставена под шиша, чинията ще събира ароматната мазинина от пилетата при печене и ще овкусява зеленчуците. Ако нямате подобни подложни чинии, може да използвате тенекиените капаци или да закупите алуминиеви съдове за еднократна употреба. Съобразете височината на шиша с тази на тенекията. Когато захлупите шиша, тенекията трябва плътно да прилепва към земята и същевременно е желателно да опира и в шиша, придавайки му допълнителна стабилност. Върху укрепения шиш се нанизват овкусените пилета като броя им се съобразява с обема на тенекията. Похлупват се плътно с обърнатите тенекии, подреждат се сухите клони и съчки наоколо и се запалва огънят. Нужно е да има равномерно горене, като целта не е да се предизвика буен огън, а да има продължително и равномерно изгаряне. Времето за приготвяне може да варира в много широки граници, но търпението си заслужава.

Идентичен подход за две пилета и картофи, може да бъде изпълнен за скромна компания.