5000 лв. за нов таван на плащанията кеш

1
383
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

От ГЕРБ преосмислиха позицията си върху темата и се отказаха от намаляване на тавана до 1000 лв. за максимално плащане в брой

Бюдетната комисия в парламента ще обсъжда днес на второ четене промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, с които се ограничават плащанията в брой. Вчера стана ясно, че ГЕРБ ще предложат всъщност ограничението на кешовите разплащания да бъде 5000 лв. от 2018 г.

Първоначалният вариант на законопроекта на Министерския съвет предвиждаше от 1 август плащането в брой на суми над 5000 лв. да бъде забранено, а от 2018 г. лимитът да е 3000 лв.. След това от 2019 г. той да стане 1000 лв. В момента ограничението е 10 хил. лв. 

Това на практика означаваше, че всяка покупка над 1000 лв. трябваше да минава по банков път. Мотивът на вносителите беше, че тази мярка ще бори сивата икономика. 

Противниците на намаляването на тавана за кешови плащания са на мнение, че тя ще ощети гражданите и бизнеса и е лобистка за банките. Сред основните доводи срещу тавана от 1000 лв. беше парадоксално опасността от нарастване на сивата икономика, тъй като човек ще е по-склонен по-скоро да прескочи документацията, отколкото да плаща по банков път.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обаче заяви, че ГЕРБ са преразгледали становището си и вече смятат, че 5000 лв. е балансираното решение. 

„В крайна сметка решихме, че 5000 лв. е прагът, на който може да се получи баланс между рестрикциите, които налага законът с цел изсветляване на икономиката, и това да не се затрудни бизнесът и хората в техния стопански живот“, посочи Стоянова.

По нейни думи основната цел на управляващите е преди всичко да се стимулира икономиката. 

„Винаги когато се правят законови стъпки за рестрикции за ограничаване на сивия сектор, трябва да се отчита и другата страна. Защото основната цел е растежът“, отбеляза тя.

Идеята за намаляване на прага на кешовите плащания далеч не е нова. През 2015 г. Министерството на финансите, ръководено тогава пак от Владислав Горанов, предложи намаляване от 15 хил. лв. на 5 хил. И тогава идеята срещна съпротива, като бе постигнат консенсусен вариант – таван от 10 хил. лв. за плащанията в брой.

Източник: Агенция „Фокус“