Почитаме Света Мария Магдалина

3
569
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На 22 юли Българската православна църква почита първата вестителка на Възкресението – Мария Магдалина.  Личността на Св. Мария Магдалина неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.

Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро. Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) – сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва Св. евангелист Лука.

Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница (”…една жена от града, която беше грешница, вж. Лук.7:37) ев. Лука споменава поименно Св. Мария Магдалина с думите “Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса” (Лук. 8:2).

От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус “излекувал от зли духове и болести… и които Му услужваха с имотите си” (Лук. 8:2). Объркването на Св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро – то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на Св. Григорий Велики.

Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми “Страстите Христови” на Мел Гибсън, “Кодът Да Винчи” от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание.

Днес имен ден празнуват Мария, Мариана, Магдалена, Магда, Миглена, Лина. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие!